Επιχειρήσεις

Συμφωνία ελληνικού Δημοσίου και ομίλου Λάτση για την πώληση των ΕΛΠΕ – Ξεκινά άμεσα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης

Συμφωνία ελληνικού Δημοσίου και ομίλου Λάτση για την πώληση των ΕΛΠΕ – Ξεκινά άμεσα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης
Μαζί με το 51% των μετοχών του πετρελαϊκού ομίλου, θα εκχωρηθεί στον αγοραστή και το management
UPD - Ανακοινώθηκε και επισήμως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ έχει ως εξής:

"Η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (η Εταιρεία), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια της από 20 Μαρτίου 2018 ανακοίνωσης της, καθώς και της ενημερωτικής επιστολής που έλαβε από τους βασικούς μετόχους της, Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A (POIH) και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ και η ΡΟΙΗ υπέγραψαν στις 3 Απριλίου 2018 Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.Σημειώνεται ότι εκ του προαναφερθέντος ελάχιστου προς πώληση ποσοστού, 20% αντιστοιχεί σε συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της ΡΟΙΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.Αναφέρεται επίσης ότι η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές πρόκειται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ". 

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:


Τον δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 51% των ΕΛΠΕ από τα ΤΑΙΠΕΔ, ανοίγει η συμφωνία μετόχων μεταξύ του Δημοσίου και της Paneuropean του ομίλου Λάτση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες οριστικοποιήθηκε χθες (3/4) το βράδυ.

Το επισφράγισμα της συμφωνίας επήλθε, καθώς οι δύο πλευρές βρήκαν τη χρυσή τομή και στις τελευταίες εκκρεμότητες που απέμεναν, όπως η διασάφηση του ρόλου τους ως μετόχων στην επόμενη ημέρα του Ομίλου, μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή που θα προκύψει από τον διαγωνισμό.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι δύο βασικοί μέτοχοι θα διατηρήσουν στον Όμιλο από 15% ο καθένας, ενώ το Δημόσιο θα πουλήσει περίπου το 20% του χαρτοφυλακίου του και η Paneuropean το 31%.
Επίσης, μαζί με το 51%, στον αγοραστή θα εκχωρηθεί και το μάνατζμεντ του Ομίλου.
Με το κλείσιμο της συμφωνίας μετόχων, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει άμεσα τον διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Ομίλου.
Έτσι, παρόλο που το αρχικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχε καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές προέβλεπε πως η εκκίνηση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ θα γινόταν μέσα στον Μάρτιο του 2018, η μικρή χρονική απόκλιση δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έβγαλε εκτός τροχιάς τη διαδικασία.

Κρίσιμη ιδιωτικοποίηση για την τέταρτη αξιολόγηση

Υπενθυμίζεται ότι η προώθηση των βασικών αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών επιχειρήσεων, στις οποίες όπως είναι φυσικό τα ΕΛΠΕ έχουν περίοπτη θέση, θα κρίνει εν πολλοίς την εξέλιξη των σχέσεων με τους Θεσμούς, οι οποίοι πρόκειται να εξετάσουν αμέσως μετά το Πάσχα την προοπτική συμφωνίας επί της τέταρτης αξιολόγησης, σε συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες και με βάση τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους.
Από την άλλη πλευρά, το ελάχιστο τίμημα για την εξαγορά του πλειοψηφικού «πακέτου» των ΕΛΠΕ καθώς και του μάνατζμεντ αναμένεται να κυμανθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καθώς και μόνο με δεδομένη την υφιστάμενη κεφαλαιοποίηση του Ομίλου, που ανέρχεται σε περίπου 2,4 δις. ευρώ, το 51% της εταιρίας μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.
Έτσι, οι υποψήφιοι διεκδικητές μπορούν εκ των πραγμάτων να είναι μόνον κολοσσοί παγκόσμιας εμβέλειας.
Πάντως, σύμφωνα με τις βολιδοσκοπήσεις για την ύπαρξη δυνητικών επενδυτών, τις οποίες έχουν κάνει ήδη Goldman Sachs και NBG Securities ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση, οι έως τώρα ενδείξεις κρίνονται αρκετά αισιόδοξες.
Έτσι, όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, πέντε εκ των ισχυρότερων πετρελαϊκών ομίλων του κόσμου φαίνεται να δείχνουν ενδιαφέρον για τον επικείμενο διαγωνισμό.
Μάλιστα, εκτός από την αμερικάνικη ExxonMobil, τη γαλλική Total και την ιταλική Eni για τις οποίες υπήρχαν βάσιμες υποψίες πως θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο διεκδίκησης των ΕΛΠΕ όταν τεθεί το θέμα πώλησης του 51% των μετοχών τους, το ίδιο σκέφτονται να πράξουν δύο ακόμη κολοσσοί του κλάδου: Οι ρωσικές Lukoil και Rosneft.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης