Ενέργεια

Πάνω από τα 93 λεπτά το λίτρο θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Πάνω από τα 93 λεπτά το λίτρο θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Έμποροι και πρατηριούχοι προβλέπουν μία πολύ δύσκολη σεζόν, καθώς η υπερφορολόγηση καθιστά απλησίαστο το πετρέλαιο θέρμανσης για τα περισσότερα νοικοκυριά. Αμετάβλητο στα 25 λεπτά θα παραμείνει το επίδομα θέρμανσης
Στα 93 - 95 λεπτά το λίτρο αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Η τιμή διυλιστηρίου θα διαμορφωθεί στα 67 λεπτά το λίτρο, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία.
Αν συνυπολογισθούν φόροι, τέλη και κρατήσεις (ΕΦΚ, ΦΠΑ κ.ά.), καθώς και το κέρδος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων (10 λεπτά το λίτρο περίπου), τότε η τελική τιμή σκαρφαλώνει πάνω από τα 93 λεπτά.
Αποκλίσεις στις τιμές, κυρίως προς τα πάνω, θα υπάρξουν κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς είναι αυξημένα τα μεταφορικά κόστη.
Πηγές της αγοράς καυσίμων, μιλώντας στο worldenergynews.gr, δεν έκρυψαν την απαισιοδοξία τους για τη φετινή σεζόν, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Αμετάβλητο στα 25 λεπτά το επίδομα θέρμανσης

Σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση.
Οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν κυρίως την επιλογή της ζώνης (άρα και του ύψους του επιδόματος) ανάλογα με την πόλη που βρίσκεται η κατοικία του δικαιούχου και όχι το νομό, ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή μεταξύ πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.
Δικαιούχοι για την επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο θα είναι και φέτος οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ και οι έγγαμοι ή οι μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Σταθερό θα παραμένει και το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας στα 100.000 ευρώ (αντικειμενική αξία) για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Το φυσικό αέριο κερδίζει έδαφος στη θέρμανση

Επίσης, στις περιοχές που υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι «χαμένο από χέρι», καθώς η διαφορά στις τιμές υπερβαίνει το 40%.
Επιπλέον, λόγω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου 2017, το φυσικό αέριο θα πωλείται φθηνότερα κατά 10% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Απεναντίας, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε στα 0,28 από 0,23 ευρώ το λίτρο, επιβαρύνοντας την τελική τιμή κατά 6,5 ευρώ το λίτρο περίπου, ενώ ο ΦΠΑ ανέβηκε σε 24% απο 23%. 
Έτσι, το ποσοστό των φόρων στην τελική τιμή ξεπερνά το 51%.έναντι 32% κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οργή για την αδράνεια στην πάταξη του λαθρεμπορίου
 
Την ίδια ώρα, οι πρατηριούχοι καυσίμων εκφράζουν την οργή τους, με αφορμή και την πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), για το γεγονός, όπως λένε, ότι συκοφαντείται στο σύνολο του ο κλάδος, ως λαθρέμποροι και κλέφτες. χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία.
Το αποτέλεσμα είναι, τονίζουν, ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το φαινόμενο του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, αλλά απεναντίας υπονομεύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους επαγγελματίες της αγοράς καυσίμων.
Σημειώνεται ότι για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών η συντριπτική πλειονότητα των πρατηριούχων δεν έχει λάβει ακόμα τα σχετικά ποσά της επιδότησης.
Μόλις πριν από 1,5 μήνα, πληρώθηκαν 45 πρατήρια και έκτοτε δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο σε αυτό το μέτωπο.
Επίσης, όπως επισημαίνουν, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι ουσιαστικά διαλυμένη, καθώς μολονότι οι πρατηριούχοι στέλνουν καθημερινά στις 23:55 τα σχετικά στοιχεία στην ΓΓΠΣ,  φαίνεται ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί που υπάρχουν προβλήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης