Διεθνή

Η Gazprom επιδιώκει τερματισμό των συμβάσεων φυσικού αερίου με την Ουκρανία στη διαιτησία

Η Gazprom επιδιώκει τερματισμό των συμβάσεων φυσικού αερίου με την Ουκρανία στη διαιτησία
Η Ουκρανία είναι μια σημαντική χώρα διέλευσης για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου η Gazprom αντιπροσωπεύει περίπου το 35% της αγοράς φυσικού αερίου
Η Ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή 20/4/2018 ότι έχει υποβάλει αξίωση σε διεθνή διαιτησία που αποσκοπεί στην ακύρωση των συμβάσεων προμήθειας και διαμετακόμισης με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ρωσική εταιρεία οι συνομιλίες με το Κίεβο σχετικά με τις συμβάσεις είχαν λήξει χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα και είχε καταθέσει αξίωση σε διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης.
Οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη του 2019.
Τον περασμένο μήνα, η Gazprom άσκησε έφεση εναντίον μιας προηγούμενης απόφασης διαιτησίας στη Στοκχόλμη, η οποία υποχρέωσε την ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία να πληρώσει 2,65 δις δολάρια ΗΠΑ για τη Naftogaz, ύστερα από μια μακρά διαφωνία μεταξύ των εταιρειών σχετικά με την παράδοση φυσικού αερίου.
Η Ουκρανία είναι μια σημαντική χώρα διέλευσης για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου η Gazprom αντιπροσωπεύει περίπου το 35% της αγοράς φυσικού αερίου.
Η Gazprom δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα τερματίσει τις συμβάσεις αερίου με την Ουκρανία μετά την απώλεια της δικαστικής υπόθεσης, κλιμακώνοντας τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επισημαίνει ότι θα μπορούσε να απειλήσει τις  ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Ουκρανία δεν έχει αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία από τον Νοέμβριο του 2015 λόγω της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης