Διεθνή

IRENA:Ποιοι παράγοντες θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής

IRENA:Ποιοι παράγοντες θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής
Ο συνδυασμός ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ είναι η ιδανική οδός προς την επίτευξη του στόχου της κλιματικής συμφωνίας του Παρισιού, όπως εκτιμά σε νέα του έκθεση ο οργανισμός IRENA.
Η έκθεση ονομάζεται "παγκόσμιος ενεργειακός μετασχηματισμός: Οδικός χάρτης για το 2050" και στόχος του είναι η συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία.
Ο IRENA εκτιμά ότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να αναπτυχθούν στο εξαπλάσιο προκειμένου να συμβεί αυτό.
Σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να προσφέρουν το 90% της μείωσης των εκπομπών χρησιμοποιώντας δημοφιλείς και οικονομικές τεχνολογίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει να φτάσει από το 17% πέρυσι σε 65% (70% στην Ε.Ε.).
Για να γίνει πράξη, θα χρειαστούν επενδύσεις 24,6 τρις. δολαρίων διεθνώς στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής συν άλλα 18 τρις. για τα δίκτυα και την ευελιξία.
Παράλληλα, έμφαση δίνεται στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας και των κτηρίων.
Στην πρώτη περίπτωση, οι ΑΠΕ θα πρέπει να φτάσουν από το 4% στο 58% με μερίδιο στην τελική ενεργειακή χρήση 33% έναντι 1% σήμερα. Η σχετική επένδυση αγγίζει τα 14,2 τρις. δολάρια. Στη βιομηχανία, οι ΑΠΕ πρέπει να αυξηθούν από το 14% στο 63% με μερίδιο στην τελική ενεργειακή χρήση 42% από 27% σήμερα και επένδυση 5 τρις. δολάρια.
Τέλος, στα κτήρια, το μερίδιο πρέπει να ανέβει από το 36% στο 77% με μερίδιο στην τελική χρήση 56% έναντι 31% σήμερα και επένδυση 39,6 τρις. δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης