Ενέργεια

Μ.Παναγιωτάκης ( ΔΕΗ): Ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές εντός 2018 - Πολύ κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για το δάνειο ύψους 1,3 δισ. ευρώ

Μ.Παναγιωτάκης ( ΔΕΗ): Ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές εντός 2018 - Πολύ κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για το δάνειο ύψους 1,3 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση θα έχει ως συνέπεια την αναβάθμιση της επιχείρησης από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης και θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδό της στις αγορές.
Η ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές εντός του έτους για την άντληση κεφαλαίων, καθώς διαφαίνεται το κλείσιμο της συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Απρίλιο του 2019.
Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τα οικονομικά της ενέργειας, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για το δάνειο βρίσκονται κοντά σε ολοκλήρωση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση θα έχει ως συνέπεια την αναβάθμιση της επιχείρησης από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης.
Έτσι, θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδό της στις αγορές.
Όσον αφορά την οικονομική πορεία της εταιρείας, ο ίδιος ανέφερε πως η επιχείρηση θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις την επόμενη διετία. Σ
χολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, ο κ. Παναγιωτάκης επικεντρώθηκε στις επιβαρύνσεις της εταιρείας από εξωγενείς παράγοντες, όπως τη Χρέωση Προμηθευτή για τον ΕΛΑΠΕ, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, την ενεργειακή κρίση του χειμώνα 2016-2017.
Όπως ανέφερε, φέτος ήδη θεσμοθετήθηκε η μείωση της Χρέωσης κατά 35% , ενώ το 2018 είναι μία καλή υδραυλική χρονιά.
Παράλληλα, το Δημόσιο θα αποπληρώσει έως το τέλος Μαΐου 110-120 εκατ. ευρώ, ως υπόλοιπο οφειλών, ενώ η εταιρεία έχει ήδη αποδυθεί σε πιο συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών πελατών της, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
Αναφερόμενος στον επικείμενο διαγωνισμό για την πώληση του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι οι λιγνιτικές μονάδες να ενταχθούν στον μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος, από τη στιγμή που δεν έχουν εκχωρηθεί δωρεάν πιστοποιητικά ρύπων.
Παράλληλα, ο Ενεργειακός Σχεδιασμός θα πρέπει να αποτυπώνει ξεκάθαρα αν, στο μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη απανθρακοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, το φορτίο βάσης θα περιλαμβάνει και τον λιγνίτη, εκτός από το φυσικό αέριο.
Στην περίπτωση που επιλεγεί η συμμετοχή του λιγνίτη, τότε αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο ενεργειακό μίγμα.
Αντίθετα, όπως σημείωσε, αν δεν ξέρει ο υποψήφιος επενδυτής ποιο θα είναι το ενεργειακό μίγμα της επόμενης δεκαετίας, τότε θα κοιτάξει να επενδύσει όσο το δυνατόν πιο απαξιωμένα στις λιγνιτικές μονάδες.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία εκπόνησης του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει, ενώ για το λιγνίτη είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη απεξάρτησης από τον άνθρακα και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Ο τελικός στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρξει μία διαφανής αγορά με αυξημένο ρόλο για τους καταναλωτές, κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών και πριμοδότηση της αποθήκευσης ενέργειας.
Στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής Ηλεκτρικής Ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή, παρουσίασε τον σχεδιασμό για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου, ισχύος 650 μεγαβάτ, η οποία όπως είπε θα καλύψει το κενό που δημιουργείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2020 στην ηλεκτροπαραγωγή, εξαιτίας της απόσυρσης παλιών μονάδων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου, μια νέα μονάδα φυσικού αερίου το 2025 θα λειτουργεί με κόστος παραγωγής 67 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 105 ευρώ για μία αντίστοιχη λιγνιτική μονάδα, λόγω της αύξησης του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι για να γίνει το επόμενο βήμα, ο όμιλος θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα ενός μεγαλύτερου συστήματος.
Αναφερόμενος δε στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της αγοράς στα επόμενα χρόνια ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μείωση της κατανάλωσης σε εφαρμογή των προγραμμάτων βελτίωσης της αποδοτικότητας, ενώ ένας πρόσθετος παράγοντας για τη χώρα μας είναι η πιθανότητα ανακάλυψης εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης