Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΔΕΥ: Έως τέλη Μαΐου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών για τα 3 μπλοκ σε Ιόνιο και Κρήτη

tags :
ΕΔΕΥ: Έως τέλη Μαΐου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών για τα 3 μπλοκ σε Ιόνιο και Κρήτη
Ξεκινά η έρευνα για υδρίτες μεθανίου στη Δυτ. Ελλάδα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 3 προσφορών που υποβλήθηκαν για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου, της νοτιοδυτικής Κρήτης και της δυτικής Κρήτης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων πρόεδρος (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, στο περιθώριο του Mediterranean Upstream & Midstream Summit, το οποίο διοργανώνεται από την IN-VR Oil & Gas και το οποίο ξεκίνησε σήμερα.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, στην περίπτωση που η αξιολόγηση έχει αίσια έκβαση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδεχθεί τη θετική εισήγηση που θα υποβάλει η ΕΔΕΥ, τότε θα ακολουθήσει εκ νέου διαπραγμάτευση με τους συμμετέχοντες για τις συμβάσεις, ώστε να είναι έτοιμες έως το τέλος Ιουνίου.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η καλύτερη προοπτική θα ήταν να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, δηλαδή έως τότε να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις από το ΥΠΕΝ και τους αναδόχους, να έχουν αυτές εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να έχουν κυρωθεί από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των δύο διεθνών διαγωνισμών για τις εν λόγω παραχωρήσεις, για τις δύο περιοχές της Κρήτης κατατέθηκε προσφορά από την κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ. Στην περίπτωση του μπλοκ του Ιονίου, προσφορά υποβλήθηκε από το επιχειρηματικό σχήμα της ισπανικής Repsol με τα ΕΛΠΕ.
Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ ανέφερε επίσης πως το 2019 θα «μπουν» τα πρώτα τρυπάνια σε θαλάσσια οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα στο Κατάκολο το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Energean, και στον Πατραϊκό από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison. Παράλληλα, επισήμανε πως σε 3 χρόνια θα προκηρυχθεί ένας νέος «γύρος» εκχώρησης θαλάσσιων μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ερευνών στα υπεράκτια «οικόπεδα» που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε εταιρείες, και αυτές θα επιστρέψουν το 25% των εκτάσεων.
Όπως επίσης αποκάλυψε, τα διαθέσιμα σεισμικά δεδομένα επιτρέπουν στην ΕΔΕΥ να διερευνήσει τις θάλασσες της Δυτικής Ελλάδας για την ύπαρξη υδριτών μεθανίου, μίας υπεράκτιας «πρώτης ύλης» για την παραγωγή φυσικού αερίου. Αν και προς το παρόν δεν είναι ώριμη η τεχνολογία για την αξιοποίηση των υδριτών, στο ενδεχόμενο που εντοπισθούν μεγάλα κοιτάσματα, η ΕΔΕΥ θα αποκτήσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τις επόμενες παραχωρήσεις.
Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ ανέφερε πως η δομή της δυτικής Ελλάδας προσομοιάζει με αυτήν του κοιτάσματος ΖΟΡ στην Αίγυπτο, ενώ η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον «Ονησιφόρο» και την «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο. Όπως ανέφερε, τα μεγάλα βάθη στην Κρήτη αποτελούν πρόκληση για τις εταιρείες, αφού είναι ενδεικτικό πως στους 16 υποψήφιους «στόχους» δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού ο πυθμένας βρίσκεται σε βάθος 500-2.500 μέτρων.
Ωστόσο, τα αμέσως επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών αναμένεται να μετατοπισθεί σε βάθη μεγαλύτερα των 1.500 μέτρων, καθώς η διεθνής βιομηχανία δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο σε βάθη μέχρι 3 χιλιομέτρων, ενώ προσανατολίζεται να επεκταθεί έως τα 4.000 μέτρα μόλις το επιτρέψει η τεχνολογία, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2021-2025.
Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί θετική συγκυρία ότι το στάδιο ερευνών των παραχωρήσεων στην Κρήτη περίπου θα ολοκληρώνεται εκείνη την περίοδο, δηλαδή όταν πλέον θα έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες γεώτρησης για ακόμη μεγαλύτερα βάθη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μεσοδιάστημα να υπάρξει και κάποια άλλη πετρελαϊκή εταιρεία που θα δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης, αναλαμβάνοντας να προπληρώσει μέρος της αμοιβής της PGS, για τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών.

Γ. Σταθάκης: Προχωρούν οι διαδικασίες για τον αγωγό East Med

Tα πρόσφατα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν τη δυναμική στην περιοχή, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας, Γ Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών στο θεσμικό πλαίσιο και συγχρόνως έχει επικαιροποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία.
Ο υπουργός έκανε επίσης μνεία στα έργα στον κλάδο του midstream, τα οποία δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα και για τις επενδύσεις στο upstream, ξεκινώντας από τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί κατά 80%. Όπως ανέφερε, το δεύτερο σημαντικό έργο είναι ο East Med, το οποίο αν και ακόμη παραμένει σε φάση σχεδιασμού, υπάρχει σημαντική πρόοδος σε τεχνικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε,  με την αυριανή τριμερή συνάντηση στην Κύπρο, θα προχωρήσουν περαιτέρω οι διαδικασίες υλοποίησής του.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ένας δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, με τη Ρεβυθούσα να παίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Μία δεύτερη «πύλη εισόδου» θα είναι το ιδιωτικό έργο FSRU στην Αλεξανδρούπολη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης