Αναλύσεις

Διαπραγμάτευση - εξπρές 15 με 19 Μαΐου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA) θέλουν κυβέρνηση - δανειστές

Διαπραγμάτευση - εξπρές 15 με 19 Μαΐου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA) θέλουν κυβέρνηση - δανειστές
Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πριν το κρίσιμο Eurogroup (21/6)
Πενθήμερο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων θα έχει την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές.
Οι τέσσερις επικεφαλής των πιστωτών πρόκειται να αφιχθούν την Τρίτη 15 Μαΐου στην χώρα μας, και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μπει σε εφαρμογή το «πυκνό» πρόγραμμα των επαφών που έχουν ζητήσει να έχουν με τους Υπουργούς της κυβέρνησης (που εμπλέκονται με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης) και τους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά τo Σάββατο 19 Μαΐου και αναχώρηση των δανειστών την επόμενη μέρα, Κυριακή 20 Μαΐου εκτός και αν οι συζητήσεις στην Αθήνα δεν εξυπηρετούν το σχέδιο των θεσμών που έρχονται με σκοπό την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Με τον αριθμό των βασικών προαπαιτούμενων να έχει μειωθεί κατά 10 - τόσα υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν στο Πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας - το οποίο θα είναι ασφυκτικό και θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όρους και μεταρρυθμίσεις που θα είναι συνδεδεμένες με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος - οι προϋποθέσεις για την σύναψη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μάλλον γέρνουν προς την πλευρά της Ελλάδας.
Αρκεί, βέβαια, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «να το θέλει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», η στάση του οποίου θα είναι «βαρόμετρο» για τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στο Χίλτον.
Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πριν το κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο την 21η Ιουνίου που είναι η ημερομηνία κλειδί για παγκόσμια συμφωνία ( χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο, 4η αξιολόγηση).
Για την ώρα τα πράγματα για το χρέος δεν βαδίζουν έτσι όπως ακριβώς θα ήθελε η Αθήνα, από τη στιγμή που η Γερμανία έχει «μπλοκάρει» τον αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, εγείροντας θέμα για ημιαυτόματο μηχανισμό (τα μέτρα πριν ληφθούν να εξετάζονται πρώτα από το Συμβούλιο του ESM, το οποίο ελέγχεται από τον γερμανικό άξονα) διατηρώντας έτσι την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου».
Σε περίπτωση που οι γερμανικές θέσεις επικρατήσουν μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει αμέσως μετά η έκθεση βιωσιμότητας που θα συντάξει το ΔΝΤ η οποία σε περίπτωση που είναι αρνητική δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα…
Από την άλλη θα έχει τον ρόλο του υπερ επόπτη για τα αντίμετρα με την κυβέρνηση να κυνηγά την λήψη τους από το 2019 που θα «κοπούν» οι συντάξεις αλλά και με το αφορολόγητο (εσπευσμένη μείωση από τον επόμενο χρόνο). 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης