Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barkindo: Η κατάρρευση της συμφωνίας του Ιράν με τη Δύση θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία

Barkindo: Η κατάρρευση της συμφωνίας του Ιράν με τη Δύση θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία
Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Ιράν θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ενδεχόμενη απομάκρυνση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση έκρουσε σήμερα (8/5) ο γενικός γραμματέας οτυ ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε παράγοντας που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της πετρελαϊκής βιομηχανίας «δεν είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας οικονομίας».
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ, μιλώντας στο CNN Money, τόνισε ότι «οποισδήποτε εξωτερικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την προσφορά ή τη ζήτηση, αναμφισβήτητα θα οδηγήσει την αγορά σε ανισορροπία, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον των παραγωγών ή των καταναλωτών».
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας εάν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία, ή εάν τελικά θα αποχωρήσουν, επιβάλλοντας παράλληλα νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εξαγωγές του Ιράν ακόμα και κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως, δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
Από τις αρχές του 2016, όταν και έγινε άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της αγοράς να αντιμετωπίσει μία απότομη πτώση της προσφοράς σε περίπτωση νέων κυρώσεων.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές διαταραχές στο κομμάτι του εφοδιασμού έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με το αμερικανό αργό να ξεπερνά την «ζώνη» των 70 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με τον Barkindo, η αύξηση των τιμών οφείλεται στην «μεταβλητότητα που επιστρέφει περιστασιακά στην αγορά, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εντάσεων».
Ο ίδιος τόνισε ότι το ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να στοχεύσει στην εξισορρόπιση της αγοράς, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγή στη τρέχουσα συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.
«Πάντα ήμασταν ευέλικτοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή την αγορά που να παραμένει αμετάβλητο και να μην επιδέχεται αλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης