Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διάσπαση στα δύο με στόχο να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο των δικτύων, το πιθανότερο σενάριο για τη ΔΕΠΑ

Διάσπαση στα δύο με στόχο να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο των δικτύων, το πιθανότερο σενάριο για τη ΔΕΠΑ
Επιδίωξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τις νέες συνθήκες είναι να παραμείνουν στον έλεγχο του δημοσίου τα δίκτυα διανομής του φυσικού αερίου
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με στόχο ολοκλήρωσης έως το προσεχές Σάββατο, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση του ΥΠΕΝ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως ανέφερε χθες (16/5) ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τους δανειστές.
Αν και ο ίδιος δεν θέλησε να διευκρινίσει τι ακριβώς προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση, με βάση την αντίδρασή του σε σχετικά ερωτήματα διαφάνηκε πως η λύση που συζητείται δεν προβλέπει τη σύσταση εταιρείας holding.
Η δημιουργία μιας εταιρείας holding, η οποία θα ήλεγχε τρεις θυγατρικές (για τα δίκτυα, την εμπορία και τα μεγάλα έργα, αντίστοιχα), αποτελούσε έως και πριν από τη χθεσινή συνάντηση το επικρατέστερο σημείο αφετηρίας των συνομιλιών των δύο πλευρών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Από εχθές, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν από διαφορετική βάση.
Έτσι, έρχονται στην επιφάνεια τα εναλλακτικά σενάρια για τη «φόρμουλα» ιδιωτικοποίησης, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Κοινός παρονομαστής σχεδόν όλων αυτών των σεναρίων είναι η διχοτόμηση της ΔΕΠΑ - σε αντίθετη με την τριχοτόμηση, στο πλαίσιο της εταιρείας συμμετοχών - με την ανεξαρτητοποίηση του κλάδου της εμπορίας από αυτόν της ανάπτυξης και διαχείρισης των δικτύων.
Από και πέρα, τα σενάρια διαφοροποιούνται ως προς το ποσοστό κάθε εταιρείας που θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Στόχος ο δημόσιος έλεγχος των δικτύων

Ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως η επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα δίκτυα, γεγονός που εξάλλου άνοιξε τη συζήτηση για την εξεύρεση μίας διαφορετικής «φόρμουλας» σε σχέση με την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Επομένως, αυτό το στοιχείο δίνει βαρύτητα στην εναλλακτική λύση που έχει κυκλοφορήσει, σύμφωνα με την οποία θα δρομολογηθεί η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία εμπορίας και μειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία στην οποία θα «περάσουν» τα δίκτυα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, χθες «κλείδωσε» και επίσημα πως στην εταιρεία εμπορίας δεν θα περιλαμβάνεται η συμμετοχή στη ZeniΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας), καθώς όπως έγραφε το WorldEnergyNews πριν από ένα 24ωρο, υπογράφηκε η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την πώληση και μεταβίβαση του 51% της ΔΕΠΑ στην ιταλική ΕΝΙ.
Έτσι, μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η ZeniΘ «περνά» εξ ολοκλήρου στην ΕΝΙ.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Shell, για την εξαγορά από την πρώτη του 49% που κατέχει η Shell τόσο στην ΕΠΑ Αττικής όσο και στην ΕΔΑ Αττικής.
Θεωρείται λοιπόν θέμα 24ωρων η οριστικοποίηση και αυτής της συμφωνίας.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης