Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Moody's: Αναβαθμίζονται σε «Caa2» οι Alpha Bank και Eurobank - Επιβεβαιώνονται τα outlooks

Moody's: Αναβαθμίζονται σε «Caa2» οι Alpha Bank και Eurobank - Επιβεβαιώνονται τα outlooks
Αναβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα των Alpha Bank και Eurobank από τη Moody's
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (με εγγύηση τις καταθέσεις ή χωρίς εξασφάλιση) για τις Alpha Bank και Eurobank προχώρησε η Moody's Investors Service, από «Caa3» σε «Caa2», ενώ η αξιολόγηση κινδύνου (counterparty risk assessment, CRA) ορίστηκε σε «B3(cr)» (από Caa1(cr) και Caa2(cr), αντίστοιχα).
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) επιβεβαιώθηκαν σε θετικές και σταθερές για την Alpha Bank και Eurobank, αντίστοιχα.

ALPHA BANK

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά τις αυξημένες καταθέσεις της τράπεζας, σε συνδυασμό με τη μείωση του ELA (emergency liquidity assistance) από την ΕΚΤ.
Η Alpha Bank κατόρθωσε να αυξήσει τις καταθέσεις της στην Ελλάδα κατά περίπου 4,3% το 2017, σε περίπου 30,3 δισ. ευρώ, με τον μη ενοποιημένο ισολογισμό να ανέρχεται σε 55,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017.
Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές καταθέσεις αντιπροσώπευαν το Δεκέμβριο του 2017 περίπου το 54% του συνόλου των μη ενοποιημένων στοιχείων του ενεργητικού, από περίπου 48% τον Δεκέμβριο του 2016, επισημαίνεται.
Η αύξηση των καταθέσεων και η αυξανόμενη πρόσβαση της τράπεζας στην αγορά διατραπεζικών repos, συνέβαλε επίσης στη μείωση της εξάρτησης της ELA, σε 7,2 δισεκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017, από 13,2 δισεκ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας λαμβάνει, επίσης, υπόψη την προσδοκία της Moody's για περαιτέρω αύξηση στις καταθέσεις πελατών της τράπεζας και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μη εξασφαλισμένων κεφαλαίων, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει βαθμιαία από τη βαθιά ύφεση τα τελευταία χρόνια, ενώ οι έλεγχοι κεφαλαίου χαλαρώνουν περαιτέρω.

EUROBANK ERGASIAS

Η αναβάθμιση οφείλεται στην αύξηση των καταθέσεων της τράπεζας στην Ελλάδα και την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου κατηγορίας «Tier 2» (ύψους 950 εκατ. ευρώ).
Οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες συνεπάγονται χαμηλότερες ζημίες για τους κατώτερους καταθέτες και τους ανώτερους πιστωτές της τράπεζας, υπογραμμίζεται.
Οι συνολικές καταθέσεις πελατών της Eurobank στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 5,6% το 2017, σε περίπου 25 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 49% του μη ενοποιημένου ισολογισμού (51 δισ. ευρώ) τον Δεκέμβριο του 2017, από το 41% ένα χρόνο νωρίτερα.
Η αύξηση των καταθέσεων και η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repos βοήθησε την τράπεζα να μειώσει το υπόλοιπο του ELA σε 7,9 δισ. τον Δεκέμβριο του 2017, από 11,9 δισ. το προηγούμενο έτος.
Συνεπώς, ο κίνδυνος πιθανής απώλειας κατανέμεται γύρω από μια μεγαλύτερη ομάδα κατώτερων καταθετών και λοιπών ανώτερων πιστωτών.
«Η πρόθεση όλων των ελληνικών τραπεζών ήταν να επιστρέψουν αυτές τις κρατικές ενισχύσεις πίσω στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων μετατρέψιμων CoCos που ορισμένες τράπεζες εξέδωσαν στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης το 2015.
Από τότε, δύο ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) μπόρεσαν να επιστρέψουν την κρατική αυτή ενίσχυση πίσω στην κυβέρνηση.
Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου Tier 2 από την Eurobank προσφέρει πρόσθετο buffer για τη διάσωση των μεγαλύτερων πιστωτών, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2023».

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι περαιτέρω αναβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει από έναν συνδυασμό βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, αυξημένης κερδοφορίας και καταθέσεων.
Η επιστροφή περισσότερων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα θα βοηθήσει επίσης τις τράπεζες να αποπληρώσουν πλήρως το ELA τους την περίοδο 2018-19.
Σε αντίθετο κλίμα, μία υποβάθμιση θα επιφέρουν μία πολιτική αναταραχή στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μία μη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Κλείνοντας, η Moody's αναφέρει ότι οι θετικές προοπτικές της Alpha Bank αντανακλούν την ισχυρότερη οικονομική της θέση (εξαιρουμένων τυχόν αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων) σε σχέση με τους τοπικούς ανταγωνιστές της.
Η ισχυρότερη τοποθέτηση της Alpha Bank αντικατοπτρίζεται επίσης στα πρόσφατα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ, όπου, στο ακραίο αρνητικό σενάριο, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο 9,7% στο τέλος του 2020, από 18,3% το Δεκέμβριο του 2017.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης