Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόρριψη της προσφοράς της Harbour Energy «έριξε» κατακόρυφα τις μετοχές της Santos

Η απόρριψη της προσφοράς της Harbour Energy «έριξε» κατακόρυφα τις μετοχές της Santos
«Η απόρριψη είναι ένα σοκ για εμάς καθώς η προσφορά μας ήταν πολύ μεγάλη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ben Wilson, αναλυτής της Royal Bank of Canada
Πτώση της τάξεως του 10% κατέγραψαν οι μετοχές της Santos σήμερα (23/5) έπειτα από την άρνηση της εταιρείας να δεχτεί την πρόταση εξαγοράς ύψους 10.9 δισ. δολ. από την Harbour Energy.
Η Santos ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είχαν μειώσει την ελκυστικότητα της προσφοράς από τον Harbour, έναν ενεργειακό επενδυτικό όμιλο με την υποστήριξη των αμερικανικών EIG Global Partners.
Η απόρριψη σύμφωνα με τους Financial Times προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Harbour, η οποία ανέβασε την προσφορά της έξι φορές πιο πάνω χωρίς την παρουσία άλλων ανταγωνιστικών προσφορών.
Μάλιστα η Harbour Energy κατηγόρησε το διοικητικό συμβούλιο της Santos για «ανεπαρκή προσέγγιση στο θέμα και απροθυμία για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές».
«Η απόρριψη είναι ένα σοκ για εμάς καθώς η προσφορά μας ήταν πολύ μεγάλη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ben Wilson, αναλυτής της Royal Bank of Canada.
Η Citi μείωσε το στόχο της τιμής μετοχής σε A $ 5,30 από A $ 7 μετά την απόρριψη της προσφοράς.
Παράλληλα, η Linda Cook, πρώην ανώτατο στέλεχος της Shell προειδοποίησε τη διοίκηση της Santos την Τετάρτη ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν εύκολα να πέσουν και πάλι και κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο να επανεξετάσει την απόφασή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν υπάρχει κάτι που έχω μάθει μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στην επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι ότι οι βραχυπρόθεσμες τάσεις είναι αυτές και μόνο. Δεδομένου ότι η προσφορά μας παρουσιάζει τη μοναδική σήμερα διαθέσιμη ευκαιρία για τους μετόχους της Santos να πουλήσουν τις μετοχές τους με πριμ στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, πιστεύουμε ότι αξίζουν την ευκαιρία να το εξετάσουν οι ίδιοι».
Ωστόσο, η Santos δεν δείχνει κανένα σημάδι να αλλάξει τη στάση της απέναντι στην Harbour, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν ανώτερη αξία για τους μετόχους, εκτελώντας την στρατηγική του για μείωση του χρέους και επανεστίαση σε πέντε βασικά περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου.
Ο Troy Angus, διευθυντής της Paradice Investment Management, η οποία κατέχει σχεδόν 300 εκατομμύρια μετοχές στην Santos τόνισε ότι: «Η Harbour δεν προσέφερε πλήρη αξία για τα περιουσιακά στοιχεία της Santos και τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στη διοίκηση της Santos και κάνουν καλή δουλειά, μειώνοντας το κόστος και την επιτυχία της επιχείρησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης