Ενέργεια

Κερδίζει έδαφος το σχέδιο δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα

Κερδίζει έδαφος το σχέδιο δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα
Εκτιμάται πως το έργο μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της ευρύτερης περιοχής και να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το FSRU Αλεξανδρούπολης
Τη δημιουργία εταιρίας Διανομής Φυσικού Αερίου που θα καλύπτει μεσοπρόθεσμες ανάγκες της χώρας σε περιόδους υψηλών τιμών εξετάζει η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στο χώρο του εξαντλημένου κοιτάσματος υδρογονανθράκων της Καβάλας.
Αυτό προκύπτει από το ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο αναφέρεται ότι διερευνάται η δυνατότητα δημιουργίας «Διανομέων Φυσικού Αερίου», ενώ σε άλλο σημείο που αφορά τα διεθνή έργα φυσικού αερίου προστίθεται το εξής: «Υποστήριξη της δημιουργίας μιας σύγχρονης υποδομής αποθήκευσης φυσικού αερίου, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών σε φυσικό αέριο σε περιόδους υψηλών τιμών, θέτοντας παράλληλα τη βάση για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου (natural gas hub)».
Έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι οι αναφορές αυτές σχετίζονται με το σχέδιο δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράγοντας εξομάλυνσης των τιμών φυσικού αερίου σε περιόδους όπως για παράδειγμα η κρίση του χειμώνα του 2017, αλλά και για να διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού ειδικά εν όψει της αυξημένης εξάρτησης του ενεργειακού συστήματος της χώρας από το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια.

Κινητοποίηση ΤΑΙΠΕΔ

Την ίδια ώρα, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ που από το 2011 έχει στη δικαιοδοσία του το συγκεκριμένο χώρο ως περιουσιακό στοιχείο προς αξιοποίησης και παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση, εμφανίζεται να έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» του το εξαντλημένο κοίτασμα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εκχώρησης μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα αποτελεί πρόταση που έχει υποστηρίξει η Energean Oil & Gas, η οποία, μαζί με τη θυγατρική της Kavala Oil έχουν και την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
Μάλιστα η σχετική άδεια ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 για ένα ακόμη χρόνο, έως το Νοέμβριο του 2018.
Εξάλλου το έργο είναι ενταγμένο στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), καθώς θεωρείται πως μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής.
Θεωρείται μάλιστα ως ιδανική λύση για την υποστήριξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών όπως ο TAP και ο IGB, ενώ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, ο προκαταρκτικός σχεδιασμός για τη μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθήκη φυσικού αερίου υπολογίζει τη χωρητικότητα σε περίπου 950 εκατ. κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης