Διεθνή

Η Ιαπωνία παροπλίζει πυρηνικό αντιδραστήρα κόστους 10 δις. δολ.- Η "ταραχώδης ζωή" του Monju

Η Ιαπωνία παροπλίζει πυρηνικό αντιδραστήρα κόστους 10 δις. δολ.- Η
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε επισήμως την Τετάρτη 21/12/2016 να παροπλίσει πυρηνικό αντιδραστήρα κόστους 10 δις. δολ. που κάποτε θεωρούνταν ο θεμέλιος λίθος στο πλαίσιο των προσπαθειών της να γίνει ενεργειακά αυτάρκεις.
Η πρωτότυπη μονάδα Monju είχε λειτουργήσει κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών αναφέρεται σε δημοσίευμα του Anadolou.
Η απόφαση  ολοκλήρωσε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει για την συνολική αναπτυξιακή πολιτικής της χώρας από ομάδα της κυβέρνησης.
"Θα παροπλίσουμε το Monju δεδομένου ότι θα χρειασθεί  αρκετό χρόνο και  έξοδα  για να επαναλάβει τις δραστηριότητές του,"  ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Yoshihide Suga.
Σύμφωνα με κυβερνητικές προβλέψεις, η επανεκκίνηση εργασιών στο εργοστάσιο θα έχει κόστος τουλάχιστον  540 δις. γεν (4,6 δις. δολ.).
Αναμένεται  ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 375 δις. γεν και πάνω από 30 χρόνια για τον πλήρη παροπλισμό του αντιδραστήρα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφαιρέσει τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα από το 2022 και να ολοκληρώσει τη διάλυση της εγκατάστασης το 2047.
Η Monju, όπως και άλλα πρωτότυπα  ταχέων αντιδραστήρων σε όλο τον κόσμο, έχει σχεδιαστεί για να παράγει περισσότερα πυρηνικά καύσιμα από ό, τι καταναλώνει.
Αλλά τέτοιοι αντιδραστήρες είναι τεχνικά δύσκολο να οικοδομήθούν και να ελεγχθούν, καθώς η χρήση του πλουτωνίου ως καυσίμου εγείρει ανησυχίες διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Το 1994 το Monju υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα όταν ψυκτικό υγρό νατρίου διέρρευσε και έπιασε φωτιά.
Το νάτριο χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο σε αναπαραγωγικούς αντιδραστήρες παρά το γεγονός ότι είναι πτητικό και εύφλεκτο.
Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας (JAEA)  κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να καλύψει και το ατύχημα.
Εκτός από μια σύντομη λειτουργία το 2010, το Monju ποτέ δεν λειτούργησε και πάλι.
Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών λειτούργησε μόνο για λίγους μήνες, με συνολικό κόστος περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά το Monju κατάφερε να μείνει ζωντανό παρά τη μακρά διαδρομή των ατυχημάτων, των συγκαλύψεων και των υπερβάσεων κόστους, ακόμη και σε άλλες ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, που στράφηκε μακριά από την τεχνολογία των ταχέων αντιδραστήρων αντιδραστήρα ταχέων και έκλεισε τα δικά της πρωτότυπα.
Ο νέος κανονισμός της Πυρηνικής Αρχής (NRA), η υπηρεσία ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά την κρίση στη Φουκουσίμα το 2011, έδωσε το «σήμα θανάτου» του Monju στα τέλη του 2015, όταν κήρυξε ότι η JAEA "δεν έχει χαρακτηρισθεί ως μια οντότητα για να λειτουργεί με ασφάλεια το Monju".
Το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας έδωσε έξι μήνες για να καταλήξει σε ένα κατάλληλο αντικαταστάτη και δήλωσε ότι οποιαδήποτε αντικατάσταση πρέπει να έχει την τεχνική ικανότητα να εκτελεί τις εργασίες που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ασφάλειας.
Παρά το γεγονός ότι το Monju μπορεί να είναι ουσιαστικά νεκρό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπό τον πρωθυπουργό Shinzo Abe παραμένει προσηλωμένη στην χρήση πλουτωνίου για την τροφοδοσία των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Ο πρόεδρος της NRA Shunichi Tanaka, ο οποίος είναι πάντα ακριβής στον καθορισμό των παραμέτρων των αποφάσεων της Αρχής, ανέφερε ότι αμφισβητούν μόνο την ασφάλεια του Monju, και  όχι την πολιτική πυρηνικής ανακύκλωσης της κυβέρνησης στο σύνολό της.
Επί του παρόντος, μόνο τρεις αντιδραστήρες που λειτουργούν στην Ιαπωνία, καθώς η NRA κινείται αργά και προσεκτικά δίνοντας σε μεμονωμένες μονάδες το πράσινο φως για να αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι.
Μία από τις μονάδες, είναι το εργοστάσιο Ikata στο νησί Σικόκου, που χρησιμοποιεί καυσίμου MOX.
Προς το παρόν, η επανεπεξεργασία γίνεται στη Γαλλία, αλλά η Ιαπωνία έχει τη δική της μονάδα επανεπεξεργασίας της στο χωριό Rokkasho στο βόρειο άκρο της Honshu.
Έχει και αυτό  ατυχίες, υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, αλλά έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2018.
Με το Monju πλέον σε παροπλισμό και την επανεπεξεργασία να αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον, η προσοχή στρέφεται προς το τι θα κάνει με την τεράστια υπερπροσφορά της ιαπωνικής ιδιοκτησίας πλουτωνίου  που αποθηκεύονται στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Υπάρχουν περίπου 48 τόνοι στην Ευρώπη και 11 τόνοι στην Ιαπωνία - αρκετοί θεωρητικά, για να δημιουργήσουν εκατοντάδες ατομικές βόμβες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης