Διεθνή

Η Gazprom “βάζει τέλος” στην διαιτησία με την Botas για τους όρους παροχής φυσικού αερίου

tags :
Η Gazprom “βάζει τέλος” στην διαιτησία με την Botas για τους όρους παροχής φυσικού αερίου

Ανοίγει ο δρόμος για  την κατασκευή  του TurkStream

Η Gazprom, ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει πρωτόκολλο με την τουρκική κυβέρνηση για  σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου και συμφώνησε με την τουρκική εταιρεία Botas να τερματίσει την  διαφορά διαιτησίας σχετικά με τους όρους παροχής φυσικού αερίου.

Το πρωτόκολλο αφορούσε το χερσαίο τμήμα του σκέλους διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, το οποίο  σύμφωνα με την  Gazprom σημαίνει  ότι οι εργασίες για την εφαρμογή του θα μπορούσαν τώρα να ξεκινήσουν.

Η Τουρκία καθυστέρησε να εκδώσει άδεια για τη ρωσική εταιρεία να ξεκινήσει την κατασκευή  των χερσαίων τμημάτων του αγωγού, το οποίο, εάν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει στη Μόσχα να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία ως διαδρομή διέλευσης για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Πηγή του Reuters  δήλωσε το Φεβρουάριο ότι το πρόβλημα της άδειας ενδέχεται να σχετίζεται με συνομιλίες μεταξύ της Gazprom και Botas για πιθανή έκπτωση για ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Tayyip Erdogan δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι η Τουρκία και η Ρωσία είχαν φθάσει σε αναδρομική συμφωνία για έκπτωση 10,25% στο φυσικό αέριο που αγοράζει η Άγκυρα από τη Μόσχα.

Η Gazprom ανέφερε  στη ανακοίνωση του Σαββάτου, ότι η διαμάχη με την Botas θα διευθετηθεί εκτός δικαστηρίου.

 www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης