Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Νέος γύρος επαφών στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος στις 7/6 μετά το ναυάγιο στο WG

Νέος γύρος επαφών στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος στις 7/6 μετά το ναυάγιο στο WG

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής στις 29- 29 Ιουνίου

Νέο γύρο επαφών θα πραγματοποιήσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος την Πέμπτη 7 Ιουνίου στο Παρίσι, μετά το «ναυάγιο» στο Washington Group.
Σύμφωνα με τη στήλη Brussels Briefing των Financial Times, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, συναντήθηκαν με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde, στο περιθώριο του Συνόδου των G7, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέος.
Όπως τονίζεται, ο χρόνος μετρά αντίστροφα, εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής στις 29- 29 Ιουνίου.
Πηγές επιβεβαιώνουν στoυς FT ότι οι συζητήσεις το Σάββατο δεν οδήγησαν σε συμφωνία αν και ΔΝΤ και Βερολίνο, σημείωσαν κάποια πρόοδο, σχετικά με το ύψος της ελάφρυνσης χρέους θα χρειαστεί η Ελλάδα.
Ένας ακόμα πονοκέφαλος είναι ότι τελειώνει ο χρόνος για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει, ότι εξετάζονται άλλες επιλογές για το πώς το Ταμείο θα μπορούσε να εμπλακεί στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τι προβλέπει η γερμανική λύση για το χρέος

Χαμηλού βεληνεκούς είναι η γερμανική πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς σύμφωνα με γερμανικές πηγές με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία το bankingnews προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz,  δεν αποκλίνει από την γραμμή Schaeuble.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι προτάσεις που στέλνουν οι Γερμανοί στους θεσμούς είναι:

1)Επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής για 3 χρόνια όχι για 5 ή 8 χρόνια ή 10 που ζητάει το ΔΝΤ.
2)Μετά τα 3 χρόνια επιμήκυνσης να υιοθετηθεί ένα υβριδικό μοντέλο του γαλλικού σχεδίου που συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης με την ανάπτυξη.
3)Η Γερμανία προτείνει κάθε 5 χρόνια ελέγχους για το χρέος δηλαδή να γίνεται αξιολόγηση των μέτρων, της απόδοσης τους με βάση έκθεση βιωσιμότητας DSA.
4)Η Γερμανία δεν θα επιμείνει εάν το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει.
Έχουν αποδεχθεί οι γερμανοί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό τρίτο πρόγραμμα.
5)Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Γερμανία θέλει την άμεση αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή τμηματικά.
6)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα δοθούν τμηματικά.
Υπάρχουν και άλλες πτυχές στο γερμανικό σχέδιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που προφανώς δεν ήθελε να αποκαλύψει η γερμανική πηγή.
Η ουσία πάντως είναι ότι με βάση αυτά τα μέτρα για το ΔΝΤ…με τίποτε δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Έχει τονιστεί ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ετοιμάζει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ΕSM), αποτελεί καλή πρόφαση για την Γερμανία να δώσει τα λιγότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...παρά την ιταλική κρίση.
Η ιταλική κρίση....δεν αποτελεί δέλεαρ για τους Γερμανούς να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Με βάση τα προτεινόμενα μέτρα η έννοια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προκλητικά παρωχημένη, πρόκειται για μια υποτυπώδη μικρής κλίμακας διευθέτηση.

Βερολίνο: Εγκαίρως και πριν από τη λήξη του προγράμματος, η απόφαση για το ελληνικό χρέος

Για την έγκαιρη λήψη απόφασης σχετικά με το ελληνικό χρέος διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, η Jeanette Schwamberger, σχολιάζοντας την αδυναμία του Washington Group να καταλήξει σε συμφωνία, δήλωσε ότι η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως και πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει νέα θέση του Βερολίνου σχετικά με το θέμα.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εξακολουθήσουν να συζητούν.
Εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μια απόφαση τότε, όταν θα είναι διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτό.
Η απόφαση θα ληφθεί στην βάση αυτών», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης