Διεθνή

Σύνοδος G7: Αντιπαράθεση Macron και Trump για τους δασμούς

tags :
Σύνοδος G7: Αντιπαράθεση Macron και Trump για τους δασμούς

Δεν μας πειράζει να μείνουμε 6 υποστήριξε ο Macron, χαρακτηρίζοντας απομονωμένο τον Trump

Ιδιαίτερα τεταμένες αναμένεται να είναι οι συνομιλίες στη Σύνοδο της G-7, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα Παρασκευή 8/6 στο Κεμπέκ του Καναδά.
Η αντιπαράθεση πρόκειται να εστιάσει στην πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σε θέματα εμπορίου και συγκεκριμένα, στην επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η σημερινή Σύνοδος αναμένεται να είναι η πιο τεταμένη των 43 ετών της ιστορίας της G7, η οποία, όπως υπογραμμίζεται, πάντα αποσκοπούσε στην εύρεση κοινών λύσεων για την οικονομία και άλλα ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι Jean-Claude Juncker και Donald Tusk στις πρώτες τους δηλώσεις από τη Σύνοδο .
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, δήλωσε πως η ΕΕ δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ με «το πιστόλι στον κρόταφο».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν τύχει άδικης αντιμετώπισης στο εμπόριο, ωστόσο άλλοι έχουν διαφορετική άποψη.
Ήδη τον τόνο φρόντισε να δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος με μηνύματα του στο twitter επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau και κατά του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Συγκεκριμένα, ο Trump κατηγόρησε τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα την ΕΕ ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» και εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.
«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό Trudeau και στον πρόεδρο Macron ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και ορθώνουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο» ανέφερε ο Trump, ο οποίος επιπλέον υποστήριξε ότι «αδημονεί να τους δει».
«Θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων» εκτίμησε Καναδός αξιωματούχος, την ώρα που Καναδάς και ΕΕ απορρίπτουν τους δασμούς του Trump, χαρακτηρίζοντας τους παράνομους και ετοιμάζοντας τα αντίποινα τους.
Πάντως και ο πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή του με τον Trump.
Αν και ήταν από τους ηγέτες που είχε επενδύσει σε στενή προσωπική σχέση με τον Trump επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7 – η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία – πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα».
«Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται.
Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω απ’ όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», υποστήριξε ο Macron.
O Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, δεν θα υπογράψει την παραδοσιακή κοινή δήλωση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης