Διεθνή

Η απάντηση Putin στις συστάσεις των ηγετών των G7 για επανένταξη μετά την πρόταση Τrump

tags :
Η απάντηση Putin στις συστάσεις των ηγετών των G7 για επανένταξη μετά την πρόταση Τrump

O ρώσος πρόεδρος επισήμανε πάντως πως η συνδυασμένη αγοραστική δύναμη της Ρωσίας και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) με επικεφαλής την Κίνα υπερβαίνει αυτή της G7.

Ο πρόεδρος Trump έθεσε το θέμα επανένταξης της Ρωσίας στους G-8 κατά την σύνοδο, όπου αρνήθηκε να συμετάσχει στο κοινό ανακοινωθέν των G-7. Παράλληλα οι G-7 έθεσαν ζητήματα απέναντι στην Ρωσία όσον αφορά την συγκεκριμένη εξέλιξη.Να σταματήσει να υπονομεύει τις δημοκρατίες, κάλεσαν την Ρωσία οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας αν κριθεί αναγκαίο.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά, την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων και τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς», ανέφεραν οι ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν τους στο τέλος της συνόδου κορυφής, μετά και την πρόταση Ντόναλντ Τραμπ χθες για επανένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι το ζήτημα της επιστροφής της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά συζητήθηκε. Η Ρωσία ήταν μέλος της τότε G8 και αποβλήθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος, με τον Ιταλό νέο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να εκφράζει παρόμοια γνώμη.
Αλλά το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε ήταν σε διαφορετικό τόνο, και υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις της Δύσης ενάντια στη Ρωσία θα συνεχιστούν όσο η Μόσχα αποτυγχάνει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση το σύμφωνο του Μινσκ ως προς τη σύρραξη στην Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις μπορούν ακόμη να ενταθούν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι θα καλωσορίσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην επόμενο σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο στη Γαλλία, αλλά μόνο αν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία του Μινσκ.

Η απάντηση Πούτιν

Βολές εναντίον των χωρών της G7 εξαπέλυσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στη Σύνοδο στον Καναδά και το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομικών χωρών να σταματήσουν «τις επινοητικές φλυαρίες» όπως τις χαρακτήρισε και να συνεργαστούν.
«Πιστεύω πως πρέπει να σταματήσουν αυτές τις επινοητικές φυλαρίες και να στραφούν στα συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από μια αληθινή συνεργασία», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Τσινγκτάο για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κίνα, όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής των ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, από την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τελικά την έγκρισή του, αφού την είχε προηγουμένως εγκρίνει.
Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε πάντως πως η συνδυασμένη αγοραστική δύναμη της Ρωσίας και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) με επικεφαλής την Κίνα υπερβαίνει αυτή της G7.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του «μόλις» ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαθέσιμος για μια συνάντηση κορυφής των δύο ανδρών.
«Μόλις η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη, θα γίνει αυτή η συνάντηση, εξυπακούεται σε συνδυασμό και με το πρόγραμμά μου», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος τους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Τραμπ είχε εκφράσει στην τελευταία συνομιλία τους ανησυχία για έναν νέο γύρο ανταγωνισμού των εξοπλισμών.
«Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια συνάντηση και το επιβεβαιώνω. Μπορώ να επαναλάβω πως στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μας εξέφρασε την ανησυχία του για την απειλή ενός νέου γύρου ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Συμφωνώ μαζί του. Για να συζητηθεί αυτό λεπτομερώς, είναι απαραίτητο οι υπουργοί μας των Εξωτερικών και οι εμπειρογνώμονες να δουλέψουν σε στενή συνεργασία και φυσικά οι προσωπικές συναντήσεις είναι απαραίτητες», δήλωσε ο Πούτιν.
Η συνάντηση αυτή μπορεί να γίνει το συντομότερο μόλις είναι έτοιμη γι' αυτήν η αμερικανική πλευρά, πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος. «Όσο για τον τόπο, δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα το θέμα. Όμως υπάρχουν πολλές χώρες που είναι πρόθυμες να μας βοηθήσουν σ' αυτό. Υπάρχουν ανάμεσά τους μερικές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Αυστρίας... Γενικά πιστεύω πως αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Το σημαντικό είναι αυτές οι συναντήσεις, αν γίνουν, να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο», δήλωσε ακόμη ο Πούτιν.
Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Κίνα, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο επιβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας τους και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας αυτής.
«Επιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας με την Κίνα. Συμφωνήσαμε και υπογράψαμε με την Κίνα μια δήλωση για περαιτέρω συνεργασία στον πολιτικό τομέα και στη μάχη εναντίον διαφόρων απειλών. Αυτή η επιβεβαίωση της συνεργασίας είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή:ΑΠΕ/SKAI.gr

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης