Επιχειρήσεις

"Ετοιμοπόλεμος" ο όμιλος Κοπελούζου για την επόμενη ημέρα στην αγορά φυσικού αερίου - Τι περιμένει, τι σχεδιάζει

Οι εκτιμήσεις του για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Με προσοχή και από πολύ κοντά παρακολουθεί ο όμιλος Κοπελούζου τις εξελίξεις που έχουν πυροδοτηθεί στην αγορά φυσικού αερίου, μετά την προαναγγελία από την κυβέρνηση της ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Ο όμιλος που δραστηριοποιείται επί χρόνια στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής του Προμηθέας Gaz (κοινοπραξία με ποσοστά 50 - 50% του ομίλου Κοπελούζου και της ρωσικής Gazprom), δηλώνει «παρόν» στις επικείμενες εξελίξεις, χωρίς επί του παρόντος να αποκαλύπτει, τις προθέσεις και τη στρατηγική του.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του ομίλου, ο οποίος ως γνωστόν αποτελεί το δεύτερο μετά τη ΔΕΠΑ μεγάλο «παίκτη» της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, αφού ελέγχει μερίδιο της τάξης του 25%, δεν έχει κανένα λόγο και δεν προτίθεται να αποκαλύψει τη στρατηγική του.
Ωστόσο, όπως οι ίδιες πηγές σημειώνουν, είναι απολύτως σαφές λόγω της ιστορίας, της παραδοσιακής συνεργασίας με την Gazprom, αλλά και του μεριδίου που διαθέτει σήμερα στην αγορά φυσικού αερίου, ο όμιλος Κοπελούζου, θα είναι παρόν στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.
Επί του παρόντος θεωρούν ότι το τοπίο είναι αρκετά θολό, αφού ακόμη παραμένει ανοιχτό το θέμα της αγοράς από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής, κάτι που όπως σημειώνουν με έμφαση θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και υπενθυμίζουν την επιστολή της Motor Oil προς την Επιτροπή με την οποία εκφράζονται επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης συναλλαγής στους όρους ανταγωνισμού της αγοράς.
Έτσι θεωρούν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοραπωλησίας του 51% της ΕΠΑ Αττικής και εν συνεχεία της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, αφού δεν θα έχει διαμορφωθεί το εταιρικό σχήμα που θα οδηγηθεί σε πώληση. 

Αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο όμιλος θεωρεί ότι είναι μάλλον επισφαλές το χρονοδιάγραμμα που έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, για προκήρυξη διαγωνισμού πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας εντός του Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Μάλιστα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του ομίλου πρόκειται για μια πολύ σύνθετη διαδικασία, αφού λογικά θα πρέπει να έχει προηγηθεί του διαγωνισμού ο διαχωρισμός των δυο δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ (δίκτυα, εμπορία) και το χρονοδιάγραμμα φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξο.
Πάντως παρά το γεγονός ότι ο όμιλος Κοπελούζου επί του παρόντος δεν προτίθεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να προαναγγείλει τις κινήσεις του, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει να ισχυροποιήσει περαιτέρω την παρουσία του στην αγορά φυσικού αερίου.
Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η συνεχής επικοινωνία με τους μεγάλους εγχώριους καταναλωτές φυσικού αερίου με τους οποίους ο όμιλος διαθέτει συμβόλαια προμήθειας καλύπτοντας το ¼ της εγχώριας ζήτησης.
Στόχος του είναι σίγουρα η περεταίρω αύξηση του μεριδίου του στη χονδρική αγορά.
Πέραν όλων αυτών ο όμιλος Κοπελούζου ως γνωστόν προωθεί το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, από κοινού με τον όμιλο Λιβανού, ενώ έχει υπογραφεί και συμφωνία συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ.
Εντός του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία και με την  βουλγαρική BEH για την συμμετοχή της στο έργο, καθώς και να προκηρυχθεί market test για τη δέσμευση χωρητικότητας στο σταθμό.
Το market test σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα γίνει σε δυο φάσεις και θα διαρκέσει 4 - 5 μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης