Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Χαρίτσης: Μετά το Eurogroup οι αποφάσεις για την έκδοση νέου ομολόγου

Χαρίτσης: Μετά το Eurogroup οι αποφάσεις για την έκδοση νέου ομολόγου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας (21/6/2018), όπου αναμένεται να αποφασιστούν και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- θα εξετάσει η ελληνική κυβέρνηση το timing για πιθανή νέα έκδοση ομολόγου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.
«Όλες οι προσπάθειες μας είναι επικεντρωμένες στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου όπου αναμένουμε να έχουμε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει νέα ομόλογα πριν το τέλος του προγράμματος, ο ίδιος απάντησε: «Οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την 21η».
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτονται διάφορες προτάσεις για την απομείωση του χρέoυς, μεταξύ των οποίων και η επέκταση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος στα 15 χρόνια για δάνεια 130 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης.
Επίσης σκέφτονται την επαναγορά ακριβών δανείων αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης που λήγουν την επόμενη δεκαετία.
Θα αντικατασταθούν με φθηνότερα δάνεια από τον ESM.
Σε αντάλλαγμα για την αποδοχή της αυστηρής εποπτείας για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των συντάξεων) η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να πάρει την επόμενη εβδομάδα νέα δάνεια 11 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος του Eurogroup.
Τα δάνεια, μαζί με τα χρήματα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, θα δημιουργήσουν ένα cash buffer για την Ελλάδα που θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους 18 με 24 μήνες.
Το «μαξιλάρι» αυτό θα μπορούσε να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης