Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Από τη Νορβηγία στην Πορτογαλία: Πρεμιέρα για την μεγαλύτερη intraday αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Από τη Νορβηγία στην Πορτογαλία: Πρεμιέρα για την μεγαλύτερη intraday αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Το XBID επιτρέπει την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αυστρίας, Βελγίου, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας, Κάτω Χωρών, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Σουηδίας

Η μεγαλύτερη intraday αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, που ξεκίνησε την Τρίτη για να εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ 14 χωρών, είχε μια ομαλή εκκίνηση και προσφέρει στους traders καλύτερη πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους και όγκους, σύμφωνα με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Statnett της Νορβηγίας.
Η νέα αγορά, η οποία αποκαλείται Cross-Border Intraday ή XBID, τέθηκε σε απευθείας σύνδεση μετά από χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών και είναι μια συνεργασία μεταξύ πολλών ενεργειακών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς σε όλη την Ευρώπη.
"Οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας από την Πορτογαλία στη Νορβηγία, εάν υπάρχουν διαθέσιμες μεταφορικές ικανότητες. Η αύξηση της αγοράς επιτρέπει περισσότερη διαπραγμάτευση και καλύτερη πρόσβαση στους πόρους για να γίνει κάτι τέτοιο ", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Statnett Henrik Glette.
Το XBID επιτρέπει την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.
"Οι πρώτες ημέρες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα και το σύστημα έχει αποδώσει καλά ... Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο Glette.
Η νέα intraday αγορά δεν θα εξασφαλίσει μόνο καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της Ευρώπης αλλά θα δημιουργήσει και έναν ευρύτερο μηχανισμό εξισορρόπησης για τα μέλη της όταν χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από ό, τι αναμένουν, δήλωσε ο Statnett.
Η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας Nordpool έλαβε την πρώτη προσφορά της XBID στη Δανία και οι πρώτες παραδόσεις έγιναν την Τετάρτη.
Το XBID βασίζεται σε ένα κοινό σύστημα πληροφορικής και ένα κοινό βιβλίο παραγγελιών, ένα σύστημα διαχείρισης δυναμικότητας και ένα σύστημα μετάδοσης. Επιτρέπει την αντιστοίχιση των παραγγελιών που εισάγονται από τους συμμετέχοντες στην αγορά στις διάφορες χώρες που καλύπτει, εφόσον το επιτρέπει.
Μετά την πρώτη εβδομάδα, τα μέλη του έργου αναμένουν αύξηση του όγκου συναλλαγών, σημείωσε η Nordpool.
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται έως και 400.000 συναλλαγές ημερησίως και θα αναπτυχθεί για να επεξεργαστεί περισσότερες συναλλαγές και περισσότερα προϊόντα, δήλωσε ο Statnett.
Το XBID υποστηρίζεται μέχρι στιγμής από 31 φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Statnett, καθώς και από 15 ανταλλαγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης