Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ισραηλινά ΜΜΕ: Σε διαπραγματεύσεις η Energean για ανάπτυξη κοιτάσματος αερίου στη Γάζα – Διαψεύδει η εταιρία

Ισραηλινά ΜΜΕ: Σε διαπραγματεύσεις η Energean για ανάπτυξη κοιτάσματος αερίου στη Γάζα – Διαψεύδει η εταιρία

Το κοίτασμα εκτιμάται πως διαθέτει 30 - 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία ισοδυναμούν με την κατανάλωση της Ισπανίας το 2016

Σε διαβουλεύσεις της Energean Oil & Gas με τις παλαιστινιακές αρχές αναφέρεται δημοσίευμα της καθημερινής ισραηλινής εφημερίδας TheMarker (που ανήκει στον όμιλο της Haaretz), με σκοπό την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Gaza Marine, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.
Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές από την τοπική ενεργειακή βιομηχανία, σύμφωνα με την όποια οι συνομιλίες περιστρέφονται γύρω από τις οικονομικές παραμέτρους ανάληψης του κοιτάσματος από την Energean, μετά την απόφαση της Shell τον Μάρτιο να πωλήσει το μερίδιο που κατέχει από την άδεια εκμετάλλευσης του Gaza Marine.
Υπενθυμίζεται πως η Energean έχει παρουσία στην περιοχή, με το μεγάλο project ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin.
Μάλιστα, έχει ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα βήματα όλα τα σημαντικά και προαπαιτούμενα βήματα (εγκρίσεις, υπογραφές συμβολαίων πώλησης αερίου, αναθέσεις συμβολαίων κατασκευής και γεωτρήσεων καθώς και εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων) για την υλοποίηση του project, ώστε η παραγωγή φυσικού αερίου να αρχίσει σε περίπου τρία χρόνια, σε πρώτη φάση από το Karish.
Πάντως, η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
«Οι σημαντικότερες προτεραιότητές μας είναι η ανάπτυξη του Karish και η έρευνα των όμορων μπλοκ. Αποφεύγουμε να σχολιάζουμε φήμες που αφορούν τις δραστηριότητές μας, ενώ όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, το δημοσιοποιούμε με επίσημο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αδύνατη η αξιοποίηση υπό τις παρούσες συνθήκες

Το Gaza Marine θεωρείται η χρυσή ευκαιρία των παλαιστινιακών αρχών ώστε να αποκτήσουν μία σημαντική πηγή εσόδων και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ξένη οικονομική βοήθεια.
Ωστόσο, έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω των αλλεπάλληλων συρράξεων με το Ισραήλ, του οικονομικού αποκλεισμού, αλλά και της αντιπαλότητας της Χαμάς με τις παλαιστινιακές αρχές για τον έλεγχο της Γάζας.
Η Shell πάσχιζε να βρει αγοραστή για το 55% της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, το οποίο περιήλθε σε εκείνην με την εξαγορά της BG Group το 2016.
Με την αποχώρηση της Shell, μοναδικός μέτοχος παραμένει το Παλαιστινιακό Επενδυτικό Ταμείο.
Το κοίτασμα εκτιμάται πως διαθέτει 30 - 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία ισοδυναμούν με την κατανάλωση της Ισπανίας το 2016.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ είναι ενήμερος για τις συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια σχετική δήλωση, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την είδηση.
Η ανάπτυξη του κοιτάσματος θα προϋπέθετε την έγκριση του Ισραήλ.
Ωστόσο, με βάση τη δημοσιογράφο, τουλάχιστον ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στον οποίο απευθύνθηκε δήλωσε πως το Ισραήλ θα έχει οικονομικό όφελος.
Το μοναδικό πρόβλημα, το οποίο πάντως σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο μπορεί και να καταδικάσει οποιαδήποτε απόπειρα αξιοποίησης του κοιτάσματος, είναι πως οι παλαιστινιακές αρχές θα έχουν έσοδα από τα δικαιώματα (royalties).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης