Αναλύσεις

Πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως και το 2017 ο άνθρακας με μερίδιο 38% - Τι αναφέρει έκθεση της BP

Πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως και το 2017 ο άνθρακας με μερίδιο 38% - Τι αναφέρει έκθεση της BP

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,8%, φθάνοντας τις 25.551 TWh

Ο άνθρακας παρέμεινε το 2017 η κορυφαία πηγή ενέργειας παγκοσμίως με την Κίνα να κρατάει τα ηνία της ηλεκτροπαραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο.
Παρά την απώλεια 3,1 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2016, ο άνθρακας αποτέλεσε την κύρια πηγή ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017, με μερίδιο που ανήλθε σε 38%.
Αυτό προκύπτει στην ετήσια έκθεση της BP για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και τούτο παρά τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμό της χρήσης του άνθρακα ειδικά στην Ευρώπη.
Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,8%, φθάνοντας τις 25.551 TWh, εκ των οποίων 9.723 TWh παρήχθησαν από άνθρακα.
Το μερίδιο του άνθρακα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής το 1998 ήταν επίσης 38%, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι η τάση αύξησης του μεριδίου του άνθρακα συνδέεται με την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή ήταν το φυσικό αέριο με 23,2%.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια κατέλαβε την τρίτη θέση που αντιστοιχεί στο 15,9% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από την άλλη πλευρά, διαμορφώθηκε στο 8,4% πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.
Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο.
Το 2017, η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα με 4.360 TWh και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ινδία με παραγωγή 1.314 TWh και 1.141 TWh, αντίστοιχα.
Η Κίνα ήταν, επίσης, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, έχοντας παράγει 6.495 TWh, ποσό ίσο με το 25% της συνολικής ισχύος που παρήχθη πέρυσι.
Η υψηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι καταγράφηκε στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (44,9% επί της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), ενώ το αντίστοιχο μερίδιο της Αφρικής ανήλθε σε μόλις 3,3%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης