Ευρώπη

Αποτρέπεται η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γερμανία

Αποτρέπεται η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γερμανία

«Παραμένουμε στην κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», τόνισε ο επικεφαλής του CSU

Τέλος καλό όλα καλά για τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, Horst Seehofer, υπήρξε συμφωνία μεταξύ του ίδιου και της καγκελαρίου, Angela Merkel για το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο απείλησε να οδηγήσει σε διάλυση την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας αλλά και σε διακοπή της συνεργασίας CDU και CSU μετά από διάστημα που ξεπερνά τα 70 έτη.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Seehofer ήταν απόλυτα ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία για το πως θα σταμαστήσουμε την παράνομη μετανάστευση στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας.
Θα παραμείνω στη θέση του υπουργού Εσωτερικών».
Από την πλευρά της η κυρία Merkel υπογράμμισε ότι «πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό».

Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ.
Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση».
Οι δύο ηγέτες είχαν συνεχείς συναντήσεις χθες (2/7) κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξες αρκετές φορές ο κίνδυνος ρήξης, ενώ για να επιτευχθεί συμφωνία βοήθησε τα μέγιστα και ο πρόεδρος της Bundestag -και Βαυαρός- W. Schaeuble.



Τη συμφωνία είχε προαναγγείλλει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Build, σύμφωνα με το οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.
Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει και παραμονή του κ. Seehofer στο υπουργείο.
Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας, αυτό που συζητείται αφορά την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο.
Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

CDU And CSU Face Deadlock Over Migration Policy

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».
Με μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Seehofer θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η Καγκελάριος φαίνεται ότι θα το δεχόταν.
Η ίδια πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή πχ προς την Ιταλία.

Nahles (SPD): Θετικό ότι συμφώνησαν CDU, CSU για την πολιτική ασύλου – Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα

Την θέση ότι είναι γενικά θετικό ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κατέληξαν σε μια συμφωνία για την πολιτική ασύλου διατύπωσε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Andrea Nahles, η οποία ωστόσο επεσήμανε πως υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
«Φύγαμε από την ψυχολογία και επιστρέψαμε στην ουσία, η οποία μας είχε λείψει», πρόσθεσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής στην Καγκελαρία, την ώρα πάντως που ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD διεμήνυε ότι το κόμμα του έχει ήδη απορρίψει αυτή τη μορφή ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων, «ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για την Βόρεια Αφρική, για τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα ή για το Πασάου».
Για «φουλ στον δρόμο της AfD», έκανε λόγο ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης Aziz Bozkurt, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «αυτές οι αστείες δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν».
Αρνητικοί πάντως εμφανίστηκαν και οι Πράσινοι, οι οποίοι υπογράμμισαν πως ο συμβιβασμός αυτός αποτελεί μείγμα παλιών ιδεών από το 2015 και ότι πλέον τα δύο κυβερνώντα κόμματα την πωλούν ως συμφωνία ενώ επιφυλακτικοί δήλωσαν και οι Φιλελεύθεροι.




Τι είχε προηγηθεί

Ο Horst Seehofer, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSE), έκρινε τα σχέδια με τα οποία επέστρεψε η Merkel από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ως πολύ λίγα για να τον αποτρέψουν από την εισαγωγή νέων εθνικών συνοριακών ελέγχων.
Η Merkel απορρίπτει τυχόν μονομερείς κινήσεις, οι οποίες λένε ότι θα υπονομεύσουν τα ανοιχτά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν της ΕΕ.
Τα κόμματα του συνασπισμού, οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel (CDU), το CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), πραγματοποίησαν σήμερα (2/7/2018) μια σειρά συναντήσεων για να αποφασίσουν ποια μέτρα να λάβουν.
Την ίδια ώρα, βουλευτές και από τα δύο συντηρητικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία καλούν τη Merkel και τον Seehofer να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους.
Ειδικότερα, στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του CDU και του CSU, ομόφωνα οι βουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κομμάτων να συμφιλιωθούν.
Ο βετεράνος πολιτικός του CDU Volker Kauder τόνισε ότι αναμένει να βρεθεί μια λύση σήμερα το βράδυ.
«Θα μείνουμε μαζί», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Alexander Dobrindt του CSU τόνισε ότι τα προβλήματα είναι «επιλύσιμα» και υπενθύμισε στους βουλευτές την αξία της συμμαχίας των δύο κομμάτων.
Η ίδια η καγκελάριος, απευθυνόμενη στους βουλευτές, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για επίλυση της κρίσης και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να επιτύχει μια συμφωνία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», επικαλούμενο συμμετέχοντες.
Λίγο νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Wolfgang Schaeuble, προειδοποίησε ότι το συντηρητικό μπλοκ βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και απεύθυνε έκκληση στα δύο κόμματα να βρουν μια συμφωνία.

Ενισχύεται το AfD

Παρά τη συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων έχει καταστεί φανερό ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στη συνεχιζόμενη ενίσχυση της δημοτικότητας του κόμματος Εναλλακτικη για τη Γερμανία (AfD), το οποίο μάλιστα -όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα - βρίσκεται πολύ κοντά στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).



www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης