Χρηματιστήριο & Αγορές

Η Naftogaz προσέφυγε στην διαιτησία κατά της Gazprom διεκδικώντας αποζημίωση 11,6 δισ. δολ.

tags :
Η Naftogaz προσέφυγε στην διαιτησία κατά της Gazprom διεκδικώντας αποζημίωση 11,6 δισ. δολ.

Η Naftogaz δήλωσε ότι λόγω μεταβολών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είχε ζητήσει τον Μάρτιο να επαναδιαπραγματευτεί το τιμολόγιο που λαμβάνει από τη Gazprom για τη διαμετακόμιση transit φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας
 

Η ουκρανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωση την Παρασκευή 5/7/2018 ότι έχει προσφύγει στο δικαστήριο διαιτησίας της Στοκχόλμης διεκδικώντας αποζημίωση πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τη ρωσική Gazprom σχετικά με σύμβαση διαμετακόμισης.
Η κίνηση ενισχύει τη μακροχρόνια  δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βρίσκεται  σε εξέλιξη παράλληλα με την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Η Naftogaz δήλωσε ότι λόγω μεταβολών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είχε ζητήσει τον Μάρτιο να επαναδιαπραγματευτεί το τιμολόγιο που λαμβάνει από τη Gazprom για τη διαμετακόμιση transit φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
"Η Gazprom δεν ήταν εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις, αναγκάζοντας τη Naftogaz να παραπέμψει το ζήτημα στη διαιτησία, όπως προβλέπεται στη σύμβαση", ανέφερε η Naftogaz ανακοινώνοντας μια προκαταρκτική εκτίμηση της αξίας της απαίτησης στα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Φεβρουάριο, το δικαστήριο της Στοκχόλμης διέταξε τη Gazprom να καταβάλει στη Naftogaz περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για μια διαφορετική συμβατική διαφορά. Η απόφαση επρόκειτο να ολοκληρώσει μια μακρά νομική μάχη, αλλά η Naftogaz αναφέρει ότι η Gazprom δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση.
Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν μια πολύπλοκη διαμάχη για θέματα αερίου εδώ και χρόνια, τα οποία επιδεινώθηκαν όταν οι δύο χώρες έγιναν εχθροί μετά την κατάρρευση ενός φιλο-Ρωσικού αρχηγού της Ουκρανίας το 2014.
Πέρυσι, η Gazprom έστειλε στην Ευρώπη ρεκόρ αερίου  ύψους 194 δισ. κυβικών μέτρων για την Ευρώπη, εξαιρουμένων των πρώην σοβιετικών κρατών και της Τουρκίας.
Η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σημείωσε άνοδο κατά περίπου 14% στα 93,5 bcm

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης