Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακωχή στο ΝΑΤΟ μετά τη σφοδρή σύγκρουση - Trump: Είμαι ιδιοφυία, τα μέλη δεσμεύθηκαν για αύξηση δαπανών

tags :
Ανακωχή στο ΝΑΤΟ μετά τη σφοδρή σύγκρουση - Trump: Είμαι ιδιοφυία, τα μέλη δεσμεύθηκαν για αύξηση δαπανών

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ

Ανακωχή σήμανε στο ΝΑΤΟ μετά τις απειλές Trump, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες άνω του 2%.
«Η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι ισχυρή και δεν χρειάζεται να αποχωρήσουν από τη συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ.
Είπα στους συμμάχους ότι θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος εάν δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου.
O Trump μάλιστα.... αυτοθαυμάστηκε χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του μια «σταθερή ιδιοφυία», όταν ερωτήθηκε αν θα αλλάξει στάση μετά τη Σύνοδο και θα αρχίσει να επιτίθεται πάλι στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά την εμπορική διαμάχη με την Ε.Ε. εκτόξευσε νέες απειλές, προειδοποιώντας ότι εάν η Ευρώπη δεν διαπραγματευθεί καλή τη πίστει, θα επιβληθούν οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Merkel έστειλε μήνυμα ενότητας, σημειώνοντας ότι όλοι οι Σύμμαχοι είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε το ζήτημα των αμυντικών δαπανών, το οποίο συζητείται εδώ και μήνες και το οποίο ξεκαθαρίσαμε ότι προχωράει», δήλωσε η καγκελάριος.
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για τις αμυντικές δαπάνες.
Ερωτώμενος σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, εν όψει της συνάντησης με τον Putin ο Trump ανέφερε:
Αυτό συνέβη επί προεδρία Obama.
Δεν θα είχα επιτρέψει να συμβεί αν ήμουν πρόεδρος».

Οριγσμένος o Trump, τίναξε τη συνεδρίαση στον αέρα

Νωρίτερα, στον αέρα τίναξε τη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, με αποτέλεσμα να διακοπεί ώστε να αποχωρήσουν τα μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (Ουκρανία, Γεωργία).
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ηγέτες μόνο των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν νέα μη προγραμματισμένη σύσκεψη για τις αμυντικές δαπάνες.
Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, με τον πρόεδρο Trump να θέτει θέμα αύξησης των αμυντικών δαπανών, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά των συμμάχων του.
Ο Αμερικανικός πρόδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.
Μάλιστα επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πληροφορίες περί απειλών του Αμερικανού προέδρου για αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, οι οποίες διαψεύστηκαν από πηγές της Συμμαχίας.
«O Trump δεν απείλησε με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αν και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των Συμμάχων του για τις αμυντικές δαπάνες», δήλωσαν οι αρμόδιες πηγές στο Reuters.

Νέα επίθεση στη Γερμανία
 
Στην επιθετική του στάση εμμένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Ο Trump εξαπέλυσε νέα επίθεση στη Γερμανία αλλά και στους προκατόχους του, για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών.
«Οι Αμερικανοί πρόεδροι προσπαθούν ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια, να κάνουν τη Γερμανία και άλλα πλούσια κράτη, να πληρώσουν περισσότερα για την προστασία τους από τη Ρωσία,
Πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους που τους αναλογεί.
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν δεκάδες δισ. δολαρίων για να επιδοτεί την Ευρώπη και χάνει πολλά στο εμπόριο», έγραψε στο Twitter o Trump.
«Και δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, η Γερμανία άρχισε να πληρώνει τη Ρωσία, τη χώρα από την οποία θέλει να προστατευθεί, με δισ. δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες, μέσω του νέου αγωγού.
Αυτό δεν είναι αποδεκτό!
Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για το 2% και οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν στο 4%», αναφέρει σε δεύτερο σχόλιο ο Trump.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης