Επιχειρήσεις

Μ. Παναγιωτάκης: Διατηρούνται και αλλάζουν σταδιακά χρήση οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ στην Κρήτη

Μ. Παναγιωτάκης: Διατηρούνται και αλλάζουν σταδιακά χρήση οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ στην Κρήτη

Το στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης προβλέπει πως την επόμενη δεκαπενταετία θα δεκαπενταπλασιαστεί η ισχύς της ΔΕΗ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Διατήρηση και σταδιακή αλλαγή της χρήσης των σταθμών της ΔΕΗ στην Κρήτη, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκης μιλώντας στην τελετή εγκαινίων εκθεσιακού χώρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγιάς στα Χανιά.
Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, ένα μεγάλο νησί όπως η Κρήτη δεν μπορεί να ηλεκτροδοτείται μόνο μέσω καλωδίων, τόσο για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά κι επειδή δεν μπορεί μια περιοχή σαν την Κρήτη να έχει μόνο εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Σε μια χρονική στιγμή που η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας λόγω του «διαζυγίου» του ΑΔΜΗΕ με την εταιρία Euroasia Interconnector, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι «ΔΕΗ και Κρήτη, όπως ΔΕΗ και Ελλάδα, συνδέονται με δεσμούς ακατάλυτους, όχι μόνο γιατί η σημερινή ανάπτυξη της Κρήτης και το επίπεδο ζωής βασίζονται στη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών, που σήμερα, λόγω των εξελίξεων της τεχνολογίας και των αναγκών της κλιματικής αλλαγής, αποκαλούνται ρυπογόνοι, αλλά και γιατί η ιστορία και το παρελθόν, δεν παραγράφονται».
«Αν έχουμε ανάπτυξη σήμερα, είπε ο κ. Παναγιωτάκης, οφείλεται ακριβώς σε αυτούς τους σταθμούς, τους οποίους βέβαια τους αντικαθιστούμε, όπως παλαιότερα αντικαταστάθηκε το ξύλο από τον άνθρακα, ο άνθρακας από το πετρέλαιο, το πετρέλαιο από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το αέριο. Αυτή είναι η πορεία της εξέλιξης της τεχνολογίας, της εξέλιξης του πολιτισμού και της ανθρωπότητας».
«Οι δεσμοί θα εξακολουθήσουν και οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ παραμένουν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ προσθέτοντας ότι και το καλώδιο, με το οποίο θα συνδέεται η ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη, θα μεταφέρει ρεύμα που θα παράγεται και από τη ΔΕΗ.
«Δεν δίνουν από μόνα τους τα καλώδια ηλεκτρική ενέργεια» είπε  χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο, ένα νησί, τόσο μεγάλο σαν την Κρήτη, να τροφοδοτείται αποκλειστικά από τα καλώδια. Θα πρέπει πάντοτε να έχει και δική του παραγωγή. Στην αρχή και θερμική παραγωγή και αργότερα, όσο αναπτύσσονται οι Ανανεώσιμες Πηγές, όσο αναπτύσσεται η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, όσο κάνουμε υβριδικά αντλησιοταμίευση κ.λπ., θα υπάρχει αυτή η τοπική παραγωγή. Και για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά κι επειδή δεν μπορεί μια περιοχή σαν την Κρήτη να έχει μόνο εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια».

Αναβάθμιση πετρελαϊκών μονάδων και ανάπτυξη ΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ηλεκτροδότηση της Κρήτης γίνεται μέσω τριών πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ και στο τέλος του 2019 από τα συνολικά 813 MW ονομαστικής ισχύος που έχουν οι μονάδες αυτές, τα 601 MW δεν θα μπορούν να λειτουργούν καθώς τότε λήγει η εξαίρεση από τις προβλέψεις της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ για τις εκπομπές βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες μονάδες (500 - 1.500 ώρες το χρόνο επιτρέπει η οδηγία) θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης, στις οποίες πάντως δεν αναφέρθηκε ο κ. Παναγιωτάκης. 
Αναφερόμενος εξάλλου στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ όσον αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ τόνισε ότι το στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης προβλέπει πως την επόμενη δεκαπενταετία θα δεκαπενταπλασιαστεί η ισχύς της εταιρίας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χαρακτηρίζοντας τες μάλιστα ως τη «νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ».
Στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αγιά Χανίων, παρέστη επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Πρόκειται για τον πρώτο ολοκληρωμένο χώρο στην Ελλάδα με εκθέματα και πληροφορίες για τις ΑΠΕ, στον οποίο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα σε εξοπλισμό διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως υδροστρόβιλους, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμικές δικλίδες και να ενημερωθούν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός της Αγιάς κατασκευάστηκε το 1928 από τον Δήμο Χανίων, επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη, στον ταμιευτήρα των πηγών της περιοχής και εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου 1929 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης