Διεθνή

Στροφή της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια - Αναλυτικά σχεδιαγράμματα

Στροφή της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια - Αναλυτικά σχεδιαγράμματα

Το λόμπι άνθρακα στη Γερμανία είναι πολύ ισχυρότερο από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νέα στοιχεία για την καθαρή ενέργεια θέτουν δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το πρακτορείο reuters.

Το ηλεκτρικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν καίει καύσιμο για περίπου 1.000 ώρες μέχρι στιγμής φέτος. Αν και είναι απλώς ένα συμβολικό επίτευγμα, ο ρυθμός με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει σε τέτοια μεγέθη δείχνει το ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης.

Το 2016 και το 2017, τα συγκρίσιμα στοιχεία για ολόκληρο το έτος ανήλθαν σε 210 ώρες και 624 ώρες αντίστοιχα.

 

Υπάρχουν δύο λόγοι για τη μετατόπιση: ο φόρος στον άνθρακα έχει καταστήσει πιο ελκυστικό το φυσικό αέριο και οι επιδοτήσεις για ηλιακή και αιολική ενέργεια έχουν εξασφαλίσει ευρύτερη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Αναφορικά με τη Γερμανία, η υπόθεση είναι λίγο διαφορετική. Αν και άρχισε να πιέζει για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ νωρίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κέρδη της ήταν πιο αργά. Το λόμπι άνθρακα στη Γερμανία είναι πολύ ισχυρότερο από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2018 μέχρι σήμερα, ο άνθρακας δημιούργησε περίπου το 35,1% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Συγκριτικά, οι ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή, η αιολική και η βιομάζα, δημιούργησαν περίπου 36,5%. Κατά το εξάμηνο, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας ότι οι πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι ο άνθρακας.

Ο ρυθμός των αλλαγών αναμένεται να επιταχυνθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει το σύστημα εμπορίας εκπομπών (paywall), το οποίο αυξάνει την τιμή του άνθρακα. Οι μεγάλοι παραγωγοί διοξειδίου του άνθρακα ενθαρρύνονται να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, το κόστος αποθήκευσης ενέργειας πέφτει, επιτρέποντας στις χώρες να προσθέσουν περισσότερη διακεκομμένη ηλιακή και αιολική ενέργεια.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης