Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τελικό ανακοινωθέν των G20: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το τελικό ανακοινωθέν των G20: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι G20 ζητούν εκτενέστερο διάλογο για όλα τα θέματα και κυρίως γύρω από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις, που έχουν οι εμπορικές εντάσεις στην παγκόσμια οικονομία, έκρουσαν οι υπουργοί Οικονομικών των G20 και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου, που συναντήθηκαν στην Αργεντινή το Σαββατοκύριακο (21-22/7/2018).
Στο ανακοινωθέν της συνόδου, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters, τονίζουν, πως οι κλιμακούμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Επίσης ζητούν εκτενέστερο διάλογο για όλα τα θέματα και κυρίως γύρω από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις.
Επίσης σημειώνουν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να προσαρμοστούν σε εξωτερικούς κινδύνους  αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αστάθεια της αγοράς και τις ανατροπές στις ροές κεφαλαίων.

Το τελικό ανακοινωθέν των G20

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξελίσσεται ενώ η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό δεκαετίας.
Εντούτοις, η ανάπτυξη παρουσιάζει σημάδια μικρότερου συγχρονισμού ενώ οι κίνδυνοι μείωσής της βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έχουν αυξηθεί», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνόδου.
«Στους κινδύνους περιλαμβάνονται η ενίσχυση των χρηματοοικονομικών αδυναμιών, η αυξημένη εμπορική και γεωπολιτική ένταση, οι παγκόσμιες ανισορροπίες, η ανισότητα και η διαρθρωτικά ασθενή ανάπτυξη, ιδίως σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες», σημειώνεται στο ανακοινωθέν των G20.
Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης των οικονομιών και επαναβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις της προηγούμενης συνόδου των G20  τον Μάρτιο του 2018 να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι υπουργοί επιβεβαιώνουν εκ νέου τα συμπεράσματα των ηγετών των G20 στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιούλιο στο Αμβούργο, όταν τόνισαν ότι το εμπόριο είναι κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης και τονίζουν τη σημασία των πολυμερών εμπορικών συμφωνιών.
«Εμείς αναγνωρίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου και των ενεργειών για τον μετριασμό των κινδύνων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης», επισημαίνεται  στο ανακοινωθέν.
«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας», καταλήγουν.


Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Δεν θα υπάρξουν εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ με τους δασμούς σε ισχύ

Δεν θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ,  χωρίς πρώτα η Ουάσινγκτον να αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του το Σάββατο 22/7  ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) και διοικητών κεντρικών τραπεζών στο Μπουένος Άιρες, είπε χαρακτηριστικά «αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε με όπλο στο κεφάλι μας».
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς και πότε να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, καθώς συμφώνησαν ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα αποσύροντας τους δασμούς.
Ο Bruno Le Maire κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τη στάση της στην επιβολή των δασμών και σημείωσε πως «αυτός ο εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους, θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη».
«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναλογιστούν, να σεβαστούν τους πολυμερείς κανόνες και να σεβαστούν τους συμμάχους τους», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «όλες οι χώρες του G20 γνωρίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι πραγματικότητα και κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη».

Η Αυστρία «άδειασε» τη Γαλλία

«Άδειασε» τον Bruno Le Maire σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους G20 και ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας Hubert Fuchs.  Στον αντίποδα των λεγομένων του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, ο Fuchs τόνισε, πως η απόσυρση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ουάσινγκτον, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Υπενθυμίζεται, πως ο Le Maire είχε διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως πρέπει να αποσύρουν τους δεσμούς, πριν την έναρξη συνομιλιών.
«Αντιπροσωπεύουμε και τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Δεν πρέπει να έχουμε καμία προϋπόθεση για τις συνομιλίες», δήλωσε σε συνέντευξη ο  Fuchs.

 

 

www.worldenergynews.gr

 


«Δεν αποτελεί προϋπόθεση γιατί οι προϋποθέσεις δεν είναι ποτέ καλές, αλλά θα ήταν μεγάλη επιθυμία», είπε χαρακτηριστικά.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης