Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλικό ενδιαφέρον για διασυνδέσεις, ΑΠΕ και ενεργειακές υπηρεσίες στην Ελλάδα – Τι συζήτησε ο Σ. Πιτσιόρλας στο Παρίσι

Γαλλικό ενδιαφέρον για διασυνδέσεις, ΑΠΕ και ενεργειακές υπηρεσίες στην Ελλάδα – Τι συζήτησε ο Σ. Πιτσιόρλας στο Παρίσι

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών επιχειρήσεων έχει μπει και πάλι η Ελλάδα, κυρίως σε ότι αφορά στα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται στον ενεργειακό τομέα

Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ενεργειακών ομίλων της Γαλλίας είχε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Παρίσι ο υφυπουργός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει το γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα ραντεβού που έκανε ο κ. Πιτσιόρλας, οι γαλλικοί οίκοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα ζητήματα της ενέργειας, κυρίως σε ότι αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πιτσιόρλας συναντήθηκε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Engie Ζεράρ Μεστραγέ, τους αντιπροέδρους της Nexans SA, Βενσάν Ντεσάλ και της ΑΒΒ Τιερί Πλουβιερ, καθώς και με τον Γκασάν Ανμπάρ, πρόεδρο και συνιδρυτή του Medgrid - Med Grid Plan που δημιουργήθηκε το 2010 με σκοπό τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη.
Όπως προκύπτει από τις επαφές του κ. Πιτσιόρλα, στο μικροσκόπιο των γαλλικών επιχειρήσεων έχει μπει και πάλι η Ελλάδα κυρίως σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα αλλά και τις κατασκευές και στον τουριστικό κλάδο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η Γαλλία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, με το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στη χώρα μας να ανέρχεται σε 2,63 δισ. ευρώ.

Στις υποβρύχιες διασυνδέσεις στοχεύει η Nexans

Ο κ. Πιτσιόρλας επισκέφθηκε τα γραφεία της Nexans SA και συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Βενσάν Ντεσάλ, και ενημερώθηκε για το επενδυτικό ενδιαφέρον της.
Στόχος της Nexans είναι να πρωταγωνιστήσει στα νέα μεγάλα έργα υποβρύχιων διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην Ελλάδα από τον ΑΔΜΗΕ, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Σημειώνεται ότι η Nexans, εξειδικεύεται στην παραγωγή καλωδίων και συρμάτων, απασχολεί 26.000 εργαζομένους πραγματοποιεί 6,4 δισ. ευρώ τζίρο και έχει παρουσία σε 40 χώρες.
Στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται από το 1974, μέσω της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Nexans Ελλάς η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή καλωδίων ισχύος και τηλεπικοινωνιών.
Η τελευταία επένδυση, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και αφορούσε τη δημιουργία  μιας νέας γραμμής παραγωγής καλωδίων μέσης τάσης στο εργοστάσιό της στην Αγία Μαρίνα Λαμίας.

Ενδιαφέρον της ΑΒΒ για συμμετοχή σε έργα υποδομής

Παρουσία στην αγορά βιομηχανικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στην Ελλάδα έχει και η γαλλική ABB, η οποία καλύπτει σε Ελλάδα και Κύπρο όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ομίλου, που, εκτός από την εμπορία, περιλαμβάνουν την κατασκευή πινάκων μέσης και χαμηλής τάσης, τη μελέτη και εκτέλεση έργων, καθώς και υπηρεσίες after sales.
Η ABB στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στην κατασκευή αιολικών πάρκων, σε έργα της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ και της ΕΥΔΑΠ ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις σε Αθήνα Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη αλλά και Λεμεσό και απασχολεί 300 εργαζόμενους.
Ο αντιπρόεδρος του γαλλικού ομίλου Τιερί Πλουβιερ, εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της εταιρίας του να συμμετάσχει σε όλα τα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί στη χώρα μας, δίνοντας έμφαση σε έργα που απαιτούν προϊόντα ηλεκτροκίνησης ρομποτικής βιομηχανικού αυτοματισμού και ηλεκτρικών δικτύων στα οποία εξειδικεύεται. 
Μία ακόμα γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Green Power 2020, η οποία προωθεί στην Ελλάδα το σχέδιο Leg 1 που προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης αμφίδρομης ροής με ισχύ 2000 MW από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης μέχρι την Κρήτη.
Η πρωτοβουλία της Power 2020 να συμμετάσχει στο έργο στηρίζεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και του προγράμματος «Καθαρή Ενέργεια» όπως παρουσιάστηκε στα Χανιά στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Πιτσιόρλας συναντήθηκε με τον Γκασάν Ανμπάρ πρόεδρο της εταιρείας και συνιδρυτή του Medgrid - Med Grid Plan το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 με σκοπό τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη.
Τέλος, ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με τον Ζεράρ Μεστραγέ, πρόεδρο της Engie που εξειδικεύεται σε υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας και συζήτησε μαζί του τις νέες προοπτικές δραστηριοποίησης της Engie Hellas που είναι γνωστή για τη σύμβαση ολοκληρωμένης διαχείρισης εγκαταστάσεων που είχε υπογράψει με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η Engie Hellas προσφέρει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ παρέχει περιβαλλοντικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.
Επίσης παράγει εμπορεύεται, μεταφέρει, αποθηκεύει και διανέμει φυσικό αέριο και προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης ενέργειας και κλιματικής και θερμικής μηχανικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης