Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές της αλουμίνας άνω των 620 δολ/μ.τόνο - Tα προβλήματα Alcoa, Alunorte και Rusal δημιουργούν ευκαιρίες

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές της αλουμίνας άνω των 620 δολ/μ.τόνο - Tα προβλήματα Alcoa, Alunorte και Rusal δημιουργούν ευκαιρίες

Σε premium οδηγούνται οι τιμές αυξάνοντας τα κέρδη για Ευρωπαίους παραγωγούς και Μυτιληναίο

Aνοδικά κινείται η τιμή της αλουμίνας που ξεπερνά τα 620 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις ασιατικές αγορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες του περιοδικού Platts, μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε στις 25-26 Αυγούστου, η τιμή της αυστραλιανής αλουμίνας εκτοξεύθηκε κατά 32$ ανά τόνο από την Παρασκευή 24/8, φτάνοντας τα 610$/ mt FOB.  Ταυτόχρονα, το  σαββατοκύριακο η Ινδικη Nalco σε δημοπρασία έθεσε την τιμή για 30.000 μετρικούς τόνους στα 621-623$/mt FOB για παραδόσεις 10-14 Σεπτεμβρίου.
Μετά την γνωστοποίηση της τελευταίας αυτής δημοπρασίας της Nalco που ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου, κρίθηκε από την αγορά ως τιμή- βάσης για την αυστραλιανή αγορά αλουμινας, αυτή των 610$/ mt FOB με το ανώτερο όριο να κυμαίνεται από 620 μέχρι 625$/mt FOB. Γενικότερα, ιστορικά η Nalco συναλλάσσεται σε υψηλότερες τιμές από αυτές της Δυτικής Αυστραλίας καθώς το κόστος της εμπορικής μεταφοράς σε λιμάνια της Μέσης ανατολής, Αφρικής και Ασίας είναι χαμηλότερο για την δεύτερη.
Η ηγεσία της Nalco δήλωσε πως τα αποτελέσματα της δημοπρασίας θα παραμείνουν σε εμπιστευτικό επίπεδο καθώς δεν συνηθίζει να προχωρά σε ανακοινώσεις. Ωστόσο, εκτιμώντας τις πληροφορίες της αγοράς αλλά και συγκρίνοντας τα δεδομένα για τις τιμές αλουμίνας σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί κανείς να να αξιολογήσει την τελική τιμή συμφωνίας της Nalco.

 

Τα προβλήματα για Alcoa, Alunorte, Rusal περιορίζουν την προσφορά



Παράλληλα, στην Ινδονησία η τιμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται στα 650$/ mt FOB για παραδόσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Στην Κίνα αντίστοιχα οι τιμές αλουμινίου εναλλάσσονται από 580-585$/ mt FOB και 580-600$/ mt FOB ανάλογα τον παραγωγό, το διυλιστήριο και άλλες χημικές προδιαγραφές. Αιτία της αύξησης των τιμών της αυστραλιανής αλουμίνας είναι ο χαμηλός ρυθμός παραγωγής στην Αυστραλία, Βραζιλία, Τζαμάικα και το Βιετνάμ, με αποτέλεσμα οι τιμές της αυστραλιανής αλουμίνας να κινούνται με premium 15 δολ/μετρικό τόνο.
Επίισης είναι μεγάλο το ρίσκο της Alcoa να χάσει την παραγωγή αλουμίνας ολοκληρωτικά στην Αυστραλία, καθώς οι εργάτες της εταιρίας βρίσκονται σε απεργία από τις 8 Αυγούστου έπειτα από αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις σχετικά με συναφή ζητήματα ασφαλείας στην εργασία. Ακόμη στην Αυστραλία, το διυλιστήριο του Worsley παράγει εδώ και μήνες κάτω από τον επιθυμητό στόχο. Παρόμοια, το διυλιστήριο της Βραζιλίας Alunorte έξι μήνες τώρα παράγει στο 50% λόγω οικολογικών διαφωνιών με την τοπική διοίκηση, ενώ το ίδιο συμβαίνει στο διυλιστήριο Alpart της Τζαμάικα εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων.
Παράλληλα, σημαντικές είναι οι ανησυχίες της αγοράς για πιθανή διακοπή προμηθειών που σχετίζονται με τα αντίποινα των ΗΠΑ στην εταιρία Rusal, και την απόφαση των πρώτων να περιορίσουν σταδιακά την συνεργασία τους μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Εκτός Ρωσίας, η Ρουσαλ παράγει αλουμίνα στην Αυστραλία, την Ιρλανδία, την Τζαμάικα και την Γουινέα. Με βάση τα προηγούμενα, το πώς θα εξελιχθεί η σχέση Ρωσίας-ΗΠΑ και ο ρυθμός με τον οποίο θα μειωθεί η συνεργασία της χώρας με την εταιρία είναι κομβικής σημασίας για την προσφορά και κατ επέκταση την τιμή της αλουμίνας.
Γιατί αυτό; Πρώτoν διότι το μεγάλο σκέλος της αγοράς των ΗΠΑ ασκεί τεράστια επιρροή στην παγκόσμια αγορά αλουμίνας γενικότερα, καθορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις τιμές αλουμίνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεύτερoν, αφού η Rusal παράγει στην Αυστραλία και την Τζαμάικα, χώρες που η παραγωγή ήδη βρίσκεται σε αντίξοες συνθήκες συνεπάγεται πως πέρα από το εμπάργκο της Αμερικής, η εταιρία θα δεχθεί επιπλέον πλήγματα στους ρυθμούς παραγωγής.
Με λίγα λόγια, η επίθεση στην Ρουσαλ ανοίγει την αγορά στους υπόλοιπους παραγωγούς αλουμίνας.

Επικεντρώνοντας στην ευρωπαική και ειδικότερα στην ελληνική παραγωγή αλουμίνας οι παραπάνω εξελίξεις ενισχύουν τις προοπτικές των παραγωγών για υψηλότερες τιμές και κέρδη, όπως ο Μυτιληναίος που διαθέτει υψηλή ανταγωνιστικότητα στον εξαγωγικό προσανατολισμό.

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης