Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Peeters (Elia): Προαπαιτούμενο η συμφωνία ΑΔΜΗΕ - Εuroasia Interconnector για την συμμετοχή μας στην διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Peeters (Elia): Προαπαιτούμενο η συμφωνία ΑΔΜΗΕ - Εuroasia Interconnector για την συμμετοχή μας στην διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Συνάντηση της διοίκησης ΑΔΜΗΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της βελγικής Elia

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elia (της εταιρείας που διαχειρίζεται το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Βελγίου) Chris Peeters συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που πραγματοποιεί για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Από πλευράς διοίκησης  ΑΔΜΗΕ διαμηνύθηκε ότι ο μόνος τρόπος για την επιτάχυνση του κρίσιμου αυτού έργου είναι η συνεργασία με αξιόπιστους Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστήματος και ότι ο Διαχειριστής βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ανάθεση του έργου τις επόμενες ημέρες.

Ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι ο φορέας προώθησης του έργου Κρήτης-Αττικής και να κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό στο όχημα ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υλοποίηση του project.
Ο κ. Peeters από την πλευρά του διευκρίνισε ότι εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector, δεν προχωρά η διαδικασία επιμελούς ελέγχου (due diligence) στον Εuroasia Interconnector. Κάτι που αποτελεί προφανώς  προαπαιτούμενο για να διερευνήσει η Elia την πιθανότητα μετοχικής συμμετοχής της στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία, που είναι ο φορέας προώθησης του Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της  βελγικής εταιρίας δήλωσε, επίσης, ότι θεωρεί δεδομένο τον έλεγχο από τον ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής μόλις αυτή ολοκληρωθεί, στο μέτρο που αποτελεί κομβικό μέρος του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν υπήρχε αντίστοιχη διακρατική ηλεκτρική διασύνδεση  PCI, τμήμα της οποίας αφορούσε μόνο στο Σύστημα Μεταφοράς του Βελγίου, ο έλεγχος του εθνικού σκέλους της από την Elia θα ήταν αδιαπραγμάτευτος.
Ο κ. Peeters υπογράμμισε τέλος ότι με δεδομένο ότι αποτελεί στρατηγική της Elia να συμμετέχει σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενδιαφέρεται επί της αρχής να συμπράξει με τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και ότι η εταιρεία θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΡΑΕ.


Νωρίτερα το worldenegynews.gr έγραφε:

«Πυρετός» διαβουλεύσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο διαμόρφωσης του κατάλληλου σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική.
Έτσι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΑΔΜΗΕ, ήδη σήμερα (3/9) το πρωί θα βρεθεί στην Αθήνα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Elia, διαχειριστή του βελγικού συστήματος μεταφοράς, η οποία θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Έλληνα διαχειριστή.
Η Κομισιόν έχει αναθέσει στον Elia αρμοδιότητες τεχνικού συμβούλου, με σκοπό να διερευνήσει ζητήματα που άπτονται των τεχνικών παραμέτρων της διασύνδεσης, αλλά και ρόλο διαμεσολαβητή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την υλοποίηση του έργου.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, τις επόμενες ημέρες τα υψηλόβαθμα στελέχη της βελγικής εταιρείας θα συναντηθούν στην Αθήνα και με εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Euroasia Interconnector.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύκλος επαφών της κοινοπραξίας δεν ολοκληρώνεται με τις διαβουλεύσεις με τον Elia.
Κι αυτό γιατί το αμέσως προσεχές διάστημα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις της για τη «μεγάλη διασύνδεση» τόσο με την Κομισιόν, όσο και με τον Οργανισμό Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).

Μέχρι το Δεκέμβριο η ανάθεση του έργου

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες θέλουν την Κομισιόν να θεωρεί δεδομένο πως έχει ανατραπεί η διορία που είχε δοθεί στη ΡΑΕ για την ανάθεση του έργου έως τις 12 Σεπτεμβρίου και να αναγνωρίζει στην Αρχή δικαίωμα ανάθεσης τον Δεκέμβριο και μόνο αν στο μεταξύ δεν έχουν τελεσφορήσει οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.
Η Κομισιόν στοιχειοθετεί την άποψή της κατ’ αρχάς βάσει του γεγονότος ότι πλέον έχει δοθεί παράταση έως το τέλος του χρόνου στην κοινοπραξία του Euroasia Interconnector για την ωρίμανση του project διασύνδεσης των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που εκείνη προωθεί και το οποίο είναι ενταγμένο στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
Υπενθυμίζεται πως μία από τις βασικές αιτίες για τη διορία του Σεπτεμβρίου, που δόθηκε στη ΡΑΕ κατά τη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου, ήταν ο χαρακτηρισμός σε διετή καθυστέρηση του έργου διασύνδεσης των τριών ηλεκτρικών συστημάτων.
Στην πορεία, ωστόσο, η παράταση που δόθηκε στον Euroasia έως το τέλος της χρονιάς για να «τρέξει» το project, είναι αυτονόητο σύμφωνα με την Κομισιόν πως μεταφέρει και αυτή την προθεσμία στον Δεκέμβριο.

Ακόμη όμως πιο σημαντικό είναι πως οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ανάθεση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική ως εθνικού έργου σημαίνει και το τέλος του διασυνοριακού έργου, το οποίο μάλιστα ως PCI απολαμβάνει διάφορα οφέλη, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι είναι υποχρέωση των χωρών να διευκολύνουν την υλοποίησή του, ακόμη και αναφορικά με τον χρόνο των αδειοδοτήσεων.
Επομένως, τυχόν σπουδή στην ανάθεση του καλωδίου Κρήτη - Αττική θα σήμαινε και βιασύνη να θυσιαστεί όχι μόνο η προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, αλλά και τα οφέλη που θα είχε η «μεγάλη διασύνδεση» ως τμήμα του ευρύτερου project.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης