Γεωθερμία: Λύση ή "πονοκέφαλος" για ένα σύστημα βιώσιμης ενέργειας;

Γεωθερμία: Λύση ή

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από εκατό γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που παράγουν 15 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως στην ΕΕ

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η γεωθερμική ενέργεια παρουσίασε μια αργή αλλά σταθερή άνοδο.
Η τηλεθέρμανση στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες είναι επιτυχημένη.
Λόγω των οικονομικών και κανονιστικών περιορισμών, η ανάπτυξη της υπερβολικά βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας χαλαρώνει.
Μπορεί το UDG να χρησιμεύσει ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στις Κάτω Χώρες, τώρα που πρόκειται να καταργήσει το αέριο Groninger;
Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια τεχνική ηλικίας χιλιάδων ετών.
Έχουν εντοπιστεί ίχνη στην Κίνα και κατά τις ανασκαφές στην Aquae Sulis, το σημερινό Bath στο Somerset του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι Ρωμαίοι, μετά το 43 μ.Χ., χρησιμοποιούσαν ιαματικές πηγές για δημόσια λουτρά και υπόγεια θέρμανση (όπως σήμερα).
Η σύγχρονη γεωθερμία ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα με τη Θέρμανση (DC) στο Boise, το Αϊντάχο, και τους θερμοστάτες για θερμοκήπια στην Τοσκάνη της Ιταλίας, δύο δεκαετίες αργότερα.

Σύμφωνα με το Elector Magazine  σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από εκατό γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που παράγουν 15 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκτη και τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Γεωθερμική Ενέργεια.
Ειδικά η γεωθερμία - η τηλεθέρμανση και η ψύξη - είναι επιτυχής: μεταξύ του 2012 και του 2016, έχουν τεθεί σε λειτουργία 51 νέες εγκαταστάσεις.
 Στη Δυτική Ευρώπη, η Γαλλία έχει το προβάδισμα με 493 μονάδες, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (301), την Ιταλία (157) και την Ολλανδία (127).
Αυτή η «ρηχή» γεωθερμική αγορά - κυρίως για τη στέγαση - αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 10% ετησίως, σύμφωνα με προβλέψεις των ειδικών.
Η εξαιρετικά βαθιά γεωθερμική ενέργεια (UDG) είναι ένα άλλο θέμα, μια ευκαιρία για την ολλανδική βιομηχανία καθώς και ένας πονοκέφαλος. Περίπου 40% της συνολικής ζήτησης ενέργειας στις Κάτω Χώρες είναι θερμότητα.
Η  βιομηχανία στέγασης και μεταποίησης λαμβάνει ένα ισότιμο μερίδιο. Μέχρι σήμερα, το UDG χρησιμοποιείται σε βάθος δύο έως τριών χιλιομέτρων για δεκαέξι θερμοκήπια στην Ολλανδία (Westland και Haarlemmermeer), αλλά υπάρχουν ευκαιρίες και για άλλες βιομηχανίες (όπως το χαρτί και τα γαλακτοκομικά).
 Επιπλέον, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το φυσικό αέριο από τον τομέα του Groningen πρέπει να καταργηθεί σταδιακά πριν από το 2023 (λόγω πρόσφατων σεισμών στο βόρειο τμήμα της χώρας).
Μία από τις λίγες ευκαιρίες μεγάλης κλίμακας για τη βιομηχανία επεξεργασίας να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο είναι το UDG.
Σε ένα χιλιόμετρο κάτω από τη γη οι επιφανειακές θερμοκρασίες είναι 40 έως 50 βαθμοί Κελσίου, σε τέσσερα χιλιόμετρα από 120 έως 130 μοίρες και κάτω από πέντε χιλιόμετρα γύρω στους 160 βαθμούς.
Η EBN (Energie Beheer Nederland) επισημαίνει ότι το UDG για βιομηχανικές θερμικές διεργασίες είναι τεχνικά βιώσιμο κάτω από πέντε χιλιόμετρα.

Όμως η έρευνα και η διερευνητική διάτρηση για το UDG ως βιώσιμη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι «πονοκέφαλος».
Μετά από εκτεταμένες έρευνες και χαρτογράφηση των περισσότερων σεισμικών κινδύνων, οι διερευνητικές γεωτρήσεις θα κοστίζουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ανά χιλιόμετρο.
 Είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση χωρίς την εγγύηση ότι αυτές οι ασκήσεις γεώτρησης χτύπησαν το σωστό διαπερατό στρώμα για ζεστό νερό. Επιπλέον, σε αντίθεση με την τηλεθέρμανση, δεν υπάρχει κυβερνητικό ταμείο αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.
Η ικανότητα γεώτρησης δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο: η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του '70.
Το κόστος διάτρησης μπορεί να μειωθεί εξαιτίας αυτού.
Η διάτρηση για UDG, όμως, απαιτεί όχι μόνο διπλάσια αλλά και πολύ μεγαλύτερου αγωγούς από τη διάτρηση των ορυκτών πόρων λόγω της μεταφοράς νερού (από και προς το πηγάδι).
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η θερμότητα από όλα τα γεωθερμικά πηγάδια πρέπει να χρησιμοποιείται κοντά στην πηγή. Αυτό το φυσικό χαρακτηριστικό εγείρει ορισμένες οικονομικές προκλήσεις: καμία ζήτηση δεν σημαίνει έλλειψη υποδομής και αντίστροφα, εμποδίζοντας έτσι τις πολύ αναγκαίες επενδύσεις.

Πάνω απ 'όλα, η γνώση σχετικά με τα υπερυψωμένα υπόγεια στρώματα είναι ακόμη στα σπάργανα.
Το μεγαλύτερο μέρος της γης πολύ κάτω από τις Κάτω Χώρες, ειδικά σε περιοχές με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα ή / και βιομηχανία, δεν έχει χαρτογραφηθεί ακόμα.
Ως εκ τούτου, η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε το πράσινο deal UDG το περασμένο καλοκαίρι.
Οι ερευνητικές EBN και TNO θα συνεργαστούν με τα επαγγελματίες  της αγοράς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης του Dinantian - ενός στρώματος που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του Lower Carbon, από 326 έως 359 εκατομμύρια χρόνια πριν - για UDG σε διάφορα μέρη της χώρας (όπως Friesland, Brabant το λιμάνι του Ρότερνταμ).

Σύμφωνα με μια ανοικτή επιστολή του DAGO (Ολλανδικός Σύνδεσμος γεωθερμικών φορέων) στον Eric D. Wiebes, Υπουργό Οικονομικών και Κλιματικών, το UDG έχει τη δυνατότητα να καλύψει περίπου το 5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις Κάτω Χώρες, τρεις φορές περισσότερο από ότι ο υπουργός Wiebes αναμένει .
 Προκειμένου να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό της, απαιτείται δράση, αναφέρει η DAGO.
Ως νέος ενεργειακός τομέας - το πρώτο πηγάδι διανοίχθηκε το 2007 για ένα θερμοκήπιο στο Bleiswijk της Ολλανδίας - πρέπει να θεσπιστούν σύντομα πρότυπα όπως τα μέτρα ασφαλείας, καθώς και ρυθμιστικοί μηχανισμοί και (οικονομικά) κίνητρα για την αντιμετώπιση των τεράστιων επενδύσεων που είναι απαραίτητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης