Ενέργεια

Κομισιόν: Μπλόκο μέχρι το τέλος του 2018 στη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης

Κομισιόν: Μπλόκο μέχρι το τέλος του 2018 στη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, σημειώνεται ότι υπάρχει ετοιμότητα για την κατασκευή του έργου είτε ως PCI είτε ως εθνικού

Σαφές μήνυμα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector εμπεριέχει επιστολή της Κομισιόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς η οποία τους κοινοποιήθηκε.

H επιστολή αναφέρει ότι κακώς η ΡΑΕ παρέβλεψε τους κώδικες νομοθεσίας και προχώρησε στην σχετική απευθείας ανάθεση προς τον ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ένταξή του ως PCI με την χρήση  δηλαδή των κοινοτικών πόρων.

Κατά συνέπεια, η Κομισιόν ζητά να παγώσει η διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου(2018), οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στον Euroasia Interconnector.

Σε αντίθετη περίπτωση το έργο θα αποκλειστεί από την διαδικασία του PCI που εξασφαλίζει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ έχει προχωρήσει στην ανάθεση της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δημιούργησε την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» με στόχο να κρατήσει το 51% του εταιρικού σχήματος.

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στο έργο και ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, σημειώνεται ότι υπάρχει ετοιμότητα για την κατασκευή του έργου είτε ως PCI είτε ως εθνικού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ενστάσεις και οι τρικλοποδιές οι οποίες με κάθε ευκαιρία εξυφαίνονται από την Κομισιόν, δείχνουν ότι ενδεχομένως να δούμε ένα τεστ στα όρια της νομικής ερμηνείας για την τελική δομή του έργου και αυτό γιατί η Κομισιόν έχει ισχυρά συμφέροντα όπως είναι οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές οι οποίοι έχουν κατ’  επανάληψη έχουν τονίσει ως προϋπόθεση να τα βρει ο ΑΔΜΗΕ με τον Euroasia Interconnector.

Παράλληλα, η προέκταση του έργου αυτού που στόχο έχει να διασυνδέσει την Ασία με την Ευρώπη, απαιτεί σαν προϋπόθεση την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης που είναι Κρήτης – Αττικής.

Στο σημείο αυτό το περιβάλλον γίνεται πιο σύνθετο καθώς για τις ενεργειακές διασυνδέσεις έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη εκφράστηκε δυσαρέσκεια από την αμερικανική πλευρά, για την ευρωπαϊκή διασύνδεση δια μέσου North Stream.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κινέζος μέτοχος του ΑΔΜΗΕ (State Grid of China) στοχεύει να ορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου. Η παρουσία της εξάλλου, εξασφαλίζει και τις εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης