Εξοικονομώ

Ζεστότερο σπίτι το χειμώνα με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη - Έξυπνες τεχνικές για οικονομία 20-40% στο κόστος θέρμανσης

Ζεστότερο σπίτι το χειμώνα με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη - Έξυπνες τεχνικές για οικονομία 20-40% στο κόστος θέρμανσης

Εκτός από την θέρμανση του χώρου, σημαντικό στην εύρυθμη λειτουργία της κατοικίας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι και η εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούμαστε να βάλουμε όλοι οι καταναλωτές για να αγοράσουμε πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς μια σειρά πολλών παραγόντων έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Η υπερφορολόγηση και η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ορίζουν τις αιτίες, με αποτέλεσμα μια οικογένεια με δύο παιδιά και μέση κατανάλωση 1.500 λίτρα, να πρέπει να δαπανήσει 1.700 ευρώ σε σύγκριση με τα 1400 που θα έδινε πέρυσι. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το μέρος διαμονής, γίνεται αντιληπτό ότι τα νοικοκυριά που κατοικούν σε ορεινές περιοχές ή στη Βόρεια Ελλάδα, «αγγίζουν» και τα 2.000 ευρώ.

Παρ’ όλο τις πολλές αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, δεν πρέπει να χάσουμε την αισιοδοξία μας και ειδικότερα να μην «σκάψουμε» την φαντασία μας.

Αυτό γιατί υπάρχει μια σειρά από απλές τεχνικές για τον περιορισμό των θερμικών απωλειών και να πετύχουμε οικονομία μεταξύ 20% και 40% στο σχετικό κόστος, ανεξάρτητα από το σύστημα που χρησιμοποιεί (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικά σώματα, ενδοδαπέδια θέρμανση, τζάκι).    
Πρόκειται για τεχνικές που δεν επιβαρύνουν οικονομικά την οικογένεια, εκτός κι αυτή αν αποφασίσει να προβεί σε ορισμένες παρεμβάσεις (όπως π.χ. μόνωση, αλλαγή κουφωμάτων) που απαιτούν μεν κάποια δαπάνη, πλην όμως έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. 

 

Τεχνικές άνευ κόστους 

Σε ότι αφορά στους ανέξοδους «έξυπνους» τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιος αποτελεσματικότερη λειτουργία της θέρμανσης με το μικρότερο δυνατό κόστος, αυτοί είναι οι εξής:

Να κλείνει τυχόν χαραμάδες, κυρίως σε παλαιές πόρτες και παράθυρα, με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη

Να αερίζει τους χώρους του σπιτιού κατά τις μεσημεριανές ώρες, με όλα τα παράθυρα τελείως ανοιχτά και για μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 5 με 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του αερισμού θα πρέπει το σύστημα θέρμανσης να είναι κλειστό 
Να κλείνει τα εξώφυλλα - παντζούρια από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, καθώς επίσης και τις κουρτίνες κατά τις νυχτερινές ώρες,  καθώς έτσι διατηρείται για περισσότερο διάστημα η ζέστη μέσα στο χώρο και μειώνονται οι θερμικές απώλειες μέσω αυτών.

 


Να αξιοποιεί στο μέγιστο την ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνεται κατά το δυνατόν η κατοικία. Έτσι, τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες θα πρέπει να αφήνει τον ήλιο να μπαίνει μέσα στο σπίτι από τα νότια παράθυρα
Αν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, να μη ρυθμίζει το θερμοστάτη πάνω από τους 20 °C. Για κάθε επιπλέον βαθμό γίνεται σπατάλη μέχρι και 7% περισσότερης ενέργειας χωρίς ουσιαστικό θερμικό αποτέλεσμα 
Να ελέγχει για την ύπαρξη αέρα στα θερμαντικά σώματα, να κάνει δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα εξαέρωση. Ο αέρας εντός του δικτύου μειώνει σημαντικά την απόδοση του συστήματος θέρμανσης
Να μην καλύπτει τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, έπιπλα ή διακοσμητικά, γιατί έτσι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους

Να τοποθετεί μόνωση στα «γυμνά» τμήματα του δικτύου σωληνώσεων και να την αντικαθιστά στα τμήματα που αυτή έχει φθαρεί. Το ίδιο ισχύει και για τη μόνωση του λέβητα σε περίπτωση που έχει καταστραφεί. Σημειώνεται πως τις σχετικές εργασίες μπορεί να κάνει ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 5%.


Να φροντίζει για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από ειδικό συντηρητή. Είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης της κατοικίας να ζητήσει από τον τεχνικό να ρυθμίσει το σύστημα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που μπορεί να λειτουργήσει με υψηλή απόδοση και εντός των ορίων εκπομπής αερίων ρύπων. Το κόστος αυτής της εργασίας κυμαίνεται περίπου στα 150 ευρώ, ενώ εξασφαλίζει εξοικονόμηση περί το 15% ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση του λέβητα.
Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως είναι προτιμότερη η συνεχής λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, σε πιο χαμηλές όμως θερμοκρασίες, παρά το «άνοιξε – κλείσε» της θέρμανσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

 

 

Παραγωγή και χρήση ζεστού νερού με χαμηλό κόστος 

 



Εκτός από την θέρμανση του χώρου, σημαντικό στην εύρυθμη λειτουργία της κατοικίας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι και η εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης. 
Τις ημέρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, εφόσον υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας, το κόστος για την παραγωγή του ζεστού νερού είναι μηδενικό.  
Όταν όμως δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης από τον ηλιακό, τότε ο ιδιοκτήτης είναι αναγκασμένος να κάνει χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση του νερού. 

Για να περιορίσει κατά το δυνατόν την κατανάλωση ρεύματος, χωρίς να στερηθεί την ποσότητα του ζεστού νερού που επιθυμεί, ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει τέσσερις απλές πρακτικές: 

Να ρυθμίσει το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα μέχρι τους 50 °C.

Να ανάβει το θερμοσίφωνα όταν και για όσο διάστημα χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες για ζεστό νερό και σε καμία περίπτωση να μην τον ξεχνά αναμμένο χωρίς λόγο

Να προτιμάει το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Έτσι θα ξοδεύει τρεις φορές λιγότερο ρεύμα και νερό

Τέλος, να μην αφήνει τις βρύσες να στάζουν, όπως επίσης και το ζεστό νερό να «τρέχει» άσκοπα.

 

 

Σπύρος Κόγκας

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης