Αναλύσεις

Citigroup: Το δολάριο θα γίνει ισχυρό ξανά - Πως θα κινηθούν πετρέλαιο, χρυσός το 2017

Citigroup: Το δολάριο θα γίνει ισχυρό ξανά - Πως θα κινηθούν πετρέλαιο, χρυσός το 2017
Ο μέσος όρος για το Brent και το αργό είναι στα 57 και 55 δολάρια ανά βαρέλι αντίστοιχα το 2017
Η νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές προμηνύει άνοδο του δολαρίου, σύμφωνα με την ανάλυση της Citigroup, οι αναλυτές της οποίας θεωρούν ότι η δημοσιονομική χαλάρωση και οι δαπάνες υποδομών που υπόσχεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Εάν η Fed υιοθετήσει μια λιγότερο dovish θέση σε ένα τέτοιο σενάριο, τότε η αύξηση των βασικών επιτοκίων σε συνδυασμό με τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική θα είναι πολύ θετικές εξελίξεις για το δολάριο.
Βέβαια, από την άλλη μεριά, η αμερικανική οικονομία θα κληθεί να λειτουργήσει σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί περαιτέρω από τις πρωτοβουλίες προστατευτισμού, αντι-παγκοσμιοποίησης και υψηλών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το δολάριο μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κεφάλαια, ως περισσότερο σταθερό νόμισμα.



Σε ορίζονται 6-12 μήνες, οι αναλυτές της Citigroup αναμένουν το δολάριο να κινηθεί κατά 6-7% και 3% υψηλότερα σε σχέση με τα νομίσματα του G10 και των αναδυόμενων αγορών αντίστοιχα.



Υψηλότερα το πετρέλαιο

Στις 30 Νοεμβρίου του 2016, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Οι χώρες εκτός του ΟΠΕΚ συμφώνησαν επίσης να μειώσουν την παραγωγή κατά 0,558 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λιγότερο από τον αρχικό στόχο των 0,6 εκατ. βαρελιών, αλλά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη μείωση από χώρες εκτός ΟΠΕΚ.
Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν υψηλότερα, δεδομένου και του σκηνικού αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, με το μέσο όρο για το Brent και το αργό να είναι στα 57 και 55 δολάρια ανά βαρέλι αντίστοιχα το 2017.
Ακόμη και χωρίς τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου αναμένεται να μετριαστεί, ενώ οι μειώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και στην Κολομβία, την Κίνα, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα.
Η εξέλιξη του αμερικανικού σχιστόλιθου θα παραμείνει σημαντική. Οι αναλυτές της Citigroup αναμένουν την αμερικανική παραγωγή να αυξάνεται κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως από το τελευταίο τρίμηνο του 2017, με τον κίνδυνο ότι η υψηλότερη απόδοση θα μπορούσε να επηρεάσει το 2018 τις τιμές του αργού.
Παράλληλα με την ευρύτερη επανεξισορρόπηση και την προσωρινή στήριξη από μια συμφωνία του ΟΠΕΚ, το γεωπολιτικό τοπίο μπορεί να φέρει στο προσκήνιο κάποια έλλειψη πιθανών bullish καταλυτών.
Η Ρωσία, η Μέση Ανατολή και η Κίνα θα μπορούσαν να βιώσουν μια κλιμάκωση των περιφερειακών διαφορών.



Ισχυρό αντιστάθμισμα θα προσφέρει ο χρυσός

Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και την αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο, οι αναλυτές της Citigroup θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν αποκλείεται να στραφούν προς το χρυσό, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες και θα μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική επιρροή στην ψυχολογία των επενδυτών.
Από την άλλη μεριά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ισχυροποίηση του δολαρίου, ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει να αποδυναμώνεται, ειδικά αν ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
Ενώ η σαφήνεια της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναια κόμη μακριά, οι αναλυτές της Citigroup αναμένουν το πολύτιμο μέταλλο να κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 1.160 δολάρια / ουγκιά το 2017.
Ο χρυσός θα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης, βοωθώντας στη διαχείριση κινδύνου των χαρτοφυλακίων, έναντι αύξησης της μεταβλητότητας της αγοράς.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης