Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η δέσμευση των Νήσων Μάρσαλ για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050

Η δέσμευση των Νήσων Μάρσαλ για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050

Οι Νήσοι Μάρσαλ είναι η δέκατη χώρα που υποβάλλει μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο Πλαίσιο Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, όπως απαιτεί η Συμφωνία του Παρισίου

Η κυβέρνηση των Νήσων Μάρσαλ ανακοίνωσαν μια λεπτομερή στρατηγική για το κλίμα ώστε να επιτύχουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050. Πρόκειται για το πρώτο νησιωτικό κράτος που προχωρά σε αυτή τη δέσμευση.

Βρισκόμενες κοντά στον ισημερινό στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι Νήσοι Μάρσαλ αποτελούνται από 1.156 νησιά και νησίδες, διασκορπισμένα σε έκταση δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με μέσο υψόμετρο μόλις δύο μέτρα.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι προτάσεις της άνοιξαν το δρόμο για τις Νήσους Μάρσαλ να αναθεωρήσουν τον κλιματικό στόχο τους από το 2025 στο 2020.

«Για άλλη μια φορά, η χώρα μου δείχνει ότι αν ένα από τα μικρότερα και πιο απομονωμένα κράτη μπορεί να το κάνει, τότε μπορούν όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εκπομπών. Η μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έχει νόημα για την παγκόσμια οικονομία μας και για το περιβάλλον μας, καθώς και για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας», δήλωσε η Χίλντα Χάινε, πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ.

Το σχέδιο θα μειώσει τις εκπομπές στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των αποβλήτων. Τα απόβλητα χαρακτηρίστηκαν ως «αυξανόμενο πρόβλημα» της χώρας και οι νομοθέτες καλούνται να διερευνήσουν τρόπους παραγωγής ενέργειας από αυτά.

Το σχέδιο σημειώνει επίσης ότι το ένα τρίτο των εγχώριων εκπομπών της χώρας προέρχεται από τη ναυτιλία. Το μικρό κράτος αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ναυτιλιακό μητρώο στον κόσμο, δανείζοντας τη σημαία του σε χιλιάδες φορτηγά πλοία, πετρελαιοφόρα και δεξαμενόπλοια.

Η δραματική μείωση των εκπομπών άνθρακα από τον παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα φαίνεται να είναι ανέφικτη μεσοπρόθεσμα, αναφέρει το σχέδιο. Ωστόσο, προσθέτει ότι «η επιτυχής υιοθέτηση νέων τεχνολογιών θαλάσσιων μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο τον διεθνή ναυτιλιακό τομέα».

Οι Νήσοι Μάρσαλ είναι η δέκατη χώρα που υποβάλλει μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στο Πλαίσιο Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, όπως απαιτεί η Συμφωνία του Παρισίου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης