Ενέργεια

Σε ενεργειακό κέντρο εξελίσσεται η Αν. Μακεδονία & Θράκη – Τι προβλέπει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής

Σε ενεργειακό κέντρο εξελίσσεται η Αν. Μακεδονία & Θράκη – Τι προβλέπει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής

Με τη σταδιακή υλοποίηση των έργων, εκτιμάται ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Περιφέρεια θα ανέλθει από τα 13.338 ευρώ του 2011, στα 15.632 ευρώ το 2021 και στα 22.179 ευρώ το 2031

Η γεωθερμία, τα μεγάλα και μικρά υδροηλεκτρικά πάρκα, οι αιολικές μονάδες, η χρήση του φυσικού αερίου, αλλά και η περαιτέρω αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αποτελούν τους βασικούς ενεργειακούς «πυλώνες» στους οποίους επικεντρώνεται το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου της Περιφέρειας, με σκοπό την οικονομική ανάκαμψη και τη διασφάλιση διατηρήσιμης οικονομικής ευημερίας.
Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο πρόκειται να υπογραφεί άμεσα από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον υφυπουργό αναπληρωτή Σωκράτη Φάμελλο.
Το κόστος εφαρμογής του ανέρχεται σε 2,380 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2020 και σε 4,087 δισ. για την περίοδο 2021 - 2031.
Με την εφαρμογή των προβλέψεών του, εκτιμάται ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Περιφέρεια θα ανέλθει από τα 13.338 ευρώ του 2011, στα 15.632 ευρώ το 2021 και στα 22.179 ευρώ το 2031.
Κάνοντας μία αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης του ενεργειακού τομέα, το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο επισημαίνει πως με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων βασικών υποδομών, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη εξελίσσεται σταδιακά σε νέο ενεργειακό κέντρο της χώρας, εκμεταλλευόμενη σε μεγάλο βαθμό την ποικιλία των διατιθέμενων ενεργειακών της πόρων.
Εφεξής, όπως υπογραμμίζεται, πως οι πολλοί και διαφοροποιημένοι ενεργειακοί πόροι, είτε συμβατικοί είτε από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και η αξιόλογη ενεργειακή υποδομή της Περιφέρειας, παρέχουν δυνατότητες για την ενίσχυση της θέσης της στον εθνικό κυρίως χώρο.
Ειδικότερα, η αξιοποίηση των πλούσιων γεωθερμικών πεδίων σε περιφερειακό επίπεδο (έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα δέκα γεωθερμικά πεδία) συνιστά σημαντική προοπτική για την Περιφέρεια, ανάλογα με τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν και με βάση τη συγκρότηση και σταδιακή υλοποίηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού.
Στόχοι είναι η διαφύλαξη της βιωσιμότητας του πόρου, η αποτελεσματικότητα καθώς και η συμβατότητα - συμπληρωματικότητα με άλλες χρήσεις, το περιβάλλον και το τοπίο.
Η στρατηγική αξιοποίησης της γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα στοχεύει στη δημιουργία συνεταιριστικών δικτύων δημοτικού και διαδημοτικού επιπέδου.
Παράλληλα, προωθείται η εκμετάλλευση της γεωθερμίας για την ανάπτυξη δικτύων τηλεθέρμανσης των οικισμών.

Αξιοποίηση αιολικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού

Την ίδια στιγμή, προωθείται η αξιοποίηση του σημαντικού αιολικού δυναμικού της Περιφέρειας, με φέρουσα ικανότητα 538 τυπικές ανεμογεννήτριες – ενδεικτικής παραγωγικής ισχύος 1.076 MW.
Η πρώτη χωρική ενότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί γι’ αυτό τον σκοπό είναι το ανατολικό τμήμα του ορεινού όγκου της Ροδόπης και οι ορεινές περιοχές της ΠΕ Έβρου, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα του Φαλακρού Όρους στην ΠΕ Δράμας.
Στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, σημαντικό ρόλο θα παίξει η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, με την ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης του βασικού συστήματος των 400kV για την εξασφάλιση ικανοποιητικών επιπέδων τάσης, ακόμη και σε περιπτώσεις διαταραχών και τη βελτίωση της ικανότητας υποδοχής - μεταφοράς της παραγόμενης ισχύος από τις μονάδες ΑΠΕ.
Την ίδια στιγμή, ολοκληρώνονται τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης του δικτύου υψηλής τάσης, με  σημαντικότερα τα προγραμματισμένα έργα στην περιοχή της Καβάλας, στη Νέα Σάντα και στον Έβρο, ενώ προωθείται και νέα διασυνδετική γραμμή ΥΤ-400kV Ελλάδας - Βουλγαρίας, Νέα Σάντα - Maritsa.
Παράλληλα, στον τομέα των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, με την προγραμματιζόμενη κατασκευή φράγματος και υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση Τέμενος, ολοκληρώνονται οι μονάδες της ΔΕΗ στον ποταμό Νέστο.
Προωθείται η υλοποίηση του τρίτου και τελευταίου έργου του συγκροτήματος Νέστου, που αναρρυθμίζει τις εκροές του ΥΗΣ Πλατανόβρυσης, τροφοδοτώντας τα αρδευτικά δίκτυα της γύρω  περιοχής.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών έργων (ΜΥΗΕ), προωθείται η υλοποίηση έργων για την κάλυψη τοπικών αναγκών ύδρευσης και άρδευσης.

Κόμβος φυσικού αερίου

Επιπλέον, η αύξηση της εξόρυξης πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας αποτελεί σημαντική δραστηριότητα για την Περιφέρεια, ενώ για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα προωθείται η υλοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης για την τροφοδοσία των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας, αλλά και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και γενικά των παραγωγικών μονάδων.
Προκρίνεται επίσης η επέκταση της χρήσης συμπιεσμένου (CNG) και υγροποιημένου (LNG) φυσικού αερίου από μεμονωμένους βιομηχανικούς καταναλωτές ή άλλες παραγωγικές μονάδες, καθώς και η τροφοδοσία απομακρυσμένων τοπικών δικτύων διανομής.
Σημαντική θεωρείται και η δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού αερίου για την ανάπτυξη μεγάλων θερμοκηπιακών μονάδων.
Εξάλλου, η Περιφέρεια καθίσταται κόμβος φυσικού αερίου, με δεδομένο πως ολοκληρώνεται η κατασκευή των μεγάλων αγωγών, που προωθείται στο επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, ο κάθετος Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύει το φυσικό αέριο από τον ΤΑΡ στο δίκτυο της Βουλγαρίας, ο IGI, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.
Τέλος, το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο προτείνει τη δημιουργία κέντρου έρευνας για την ενέργεια –και ιδίως τις ΑΠΕ– με στόχο την κεφαλαιοποίηση της αποκτηθείσας εμπειρίας για την παραγωγή σχετικής τεχνογνωσίας – δράση που μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε άμεση συνεργασία με τις ερευνητικές δραστηριότητες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ και με τη συνδρομή του ΚΑΠΕ.
Ακόμη, προκρίνεται η υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συμμετοχής της τοπικής βιομηχανίας στην παραγωγή ενεργειακής τεχνολογίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης