Διεθνή

Salvini: Εχθρός της Ευρώπης η λιτότητα του Γιούνκερ - Πτώση -2,5% για FTSE MIB, στο 3,59% το 10ετές

Salvini: Εχθρός της Ευρώπης η λιτότητα του Γιούνκερ - Πτώση -2,5% για FTSE MIB, στο 3,59% το 10ετές

Οι Ιταλοί μετά το τελεσίγραφο της Κομισιόν απειλούν με οικονομικό Αρμαγεδδώνα

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν καθώς μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών έως τις 15 Οκτωβρίου να αλλάξει ο προυπολογισμός 2019, η ιταλική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση.
Ωστόσο το χρηματιστήριο του Μιλάνου δέχεται μπαράζ ρευστοποιήσεων και το 10ετές Ιταλικό ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 3,58%
Στελέχη της Lega ανέφεραν ότι θα ξεσπάσει Αρμαγεδδώνας, εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη θα αλλάξει ριζικά ενώ κατήγγειλαν ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη επιχείρηση πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία επιθυμεί να αλλάξει την ΕΕ και όχι να βλάψει το ευρώ.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το ιταλικό 10ετές ομόλογο εκτοξεύεται στο 3,62%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 και η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει «ομόλογα του λαού».
Το Cir είναι το εργαλείο που σχεδίασε η ιταλική κυβέρνηση - τεχνοκράτες της Lega - ώστε οι πολίτες να αγοράζουν ομόλογα και τα κεφάλαια θα επενδύονται σε υποδομές.
Τα ποσά που μπορούν να επενδυθούν στο Cir, θα είναι έως και 3.000 ευρώ ετησίως, ενώ δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν συνολικά τα 90 χιλ ευρώ.
Θα προβλέπεται μη φορολόγηση των αποδόσεων και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις αρκεί να διακρατούνται τουλάχιστον για 18 μήνες.
Εν τω μεταξύ ενορχηστρωμένο σχέδιο πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης βλέπει ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος εκτιμά ότι το τέλος οι ευρωπαϊκές αγορές θα κατανοήσουν το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.
«Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό.
Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς», είπε ο Di Maio.
«Είμαστε δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται βάσει ενός κυβερνητικού συμβολαίου.
Καταφέρνουν, όμως, με αυτές τις συνεχείς επιθέσεις, να κάνουν το θαύμα να μας ενώνουν περισσότερο, διότι πρέπει να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Ιταλία», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων.
 «Οι αγορές αγαπούν την Ιταλία περισσότερο από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν θέλουν τον διάλογο εμείς θα στήσουμε σκηνές στις Βρυξέλλες και θα ανοίξουμε διάλογο για όποιο διάστημα θέλουν. Αλλά αν υπάρχει προκατάληψη, τότε δεν έχουμε ελπίδα», κατέληξε.
Εξάλλου σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, προέβλεψε ότι «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει».
Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού ο ιταλός υπουργός είπε πως «ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν.
Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει.
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β" και δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «μετά τις Ευρωεκλογές την ερχόμενη άνοιξης θα γίνει σεισμός κατά της λιτότητας και οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».
Ο Di Maio επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Berlusconi.
Τα μάτια όλων είναι ωστόσο στραμμένα στην αυριανή (8/10) ημέρα όταν θα ανοίξουν τα διεθνή χρηματιστήρια με τον αρχηγό των "Πέντε Αστέρων" να δηλώνει, ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης.
Αλλά αυτό δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες».
Τέλος, δήλωσε βέβαιο ότι το "εισόδημα του πολίτη" για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Salvini: Δεν έχουμε σκοπό να βλάψουμε το ευρώ - Μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης

Μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης έστειλε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, ο οποίος υποστήριξε πως η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να «πειράξει» το ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα οι οίκοι να μην είναι προκατειλλημένοι απέναντι στην Ιταλία.
O Salvini υποστήριξε ότι από την πρώτη ημέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων δέχεται επιθέσεις τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Από την ημέρα που γεννήθηκε αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχει μέρα που να μην δεχθούμε επίθεση από διάφορα ΜΜΕ και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Δεδομένου αυτού, έχω πολλά πράγματα να κάνω και δεν έχω τον χρόνο για να εκνευρίζομαι» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος επιτέθηκε και στο ιταλικό πολιτικό σύστημα.
«Είναι περίεργο να μας κάνουν μαθήματα του πώς να κυβερνήσουμε αυτοί που κατέστρεψαν την Ιταλία.
Οι συνταγές τους τα προηγούμενα χρόνια δεν φαίνεται να έχουν λειτουργήσει» τόνισε ο Salvini, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Conte θα είναι ευνοϊκή για τους Ιταλούς.
«Τους ακούω όλους, αλλά έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο διακυβέρνησης, το οποίο προτίθεμαι να σεβαστώ» υπογράμμισε ο Salvini αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.
«Θέλω να αλλάξω τον κανονισμό της πολυκατοικίας, στην οποία ζω.
Να βάλω στην πρώτη θέση τους πολίτες και το ευρωπαϊκό όνειρο και όχι τις τράπεζες και την οικονομία» τόνισε ο Salvini, ο οποίος ερωτήθηκε και για το ευρώ.
«Το μόνο που είναι μη αναστρέψιμο είναι ο θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να πειράξουμε το ευρώ» είπε ο Salvini, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με την επικράτηση του ακροδεξιού J. Bolsonaro στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, τόνισε ότι «φυσά παντού ο άνεμος της αλλαγής».

«Θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια στους μετανάστες»

Στο μεταξύ «λάδι στη φωτιά» στην κόντρα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιταλία έβαλε σήμερα (7/10) ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini εμπλέκοντας αυτή τη φορά και το μεταναστευτικό.
Δήλωσε ότι «η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος».
«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια».

Έρχεται οικονομικός Αρμαγεδδών εάν απορριφθεί ο προυπολογισμός της Ιταλίας

Μετά τις απειλές των ευρωπαίων οι Ιταλοί απειλούν τις Βρυξέλελς με οικονομικό Αρμαγεδδών.
Τον τόνο έδωσε ένα από τα βασικότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας, της Lega, που απείλησε στις 6 Οκτωβρίου 2018 ευθέως με έναν οικονομικό κατακλυσμό παγκοσμίων διαστάσεων την Ευρωζώνη, εάν αυτή απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ρώμης.   
«Αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά ανόητος για να σκεφτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ελληνικό παράδειγμα εναντίον μας θα διαπιστώσει ότι η κρίση δεν είναι ενθυλακωμένη στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα είναι μία απλή περίπτωση», δήλωσε ο κ. Claudio Borghi, επικεφαλής οικονομικών της Lega και πρόεδρος στην επιτροπή προϋπολογισμού.
Νωρίτερα παρέμβαση στο ζήτημα του προϋπολογισμού της Ιταλίας έκανε σήμερα (6/10) ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες ενώ με σκληρή γλώσσα απάντησε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini.
Όπως τόνισε ο Juncker «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα κάνει τις εκτιμήσεις της χωρίς μεροληψία, αλλά θα προτείνει αλλαγές εάν χρειαστεί», Αφορμή αποτέλεσε η απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και το τελεσίγραφο της Κομισιόν χθες (5/10) προς τη Ρώμη για αλλαγές στον προϋπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018.
«Εναπόκειται στους Ιταλούς ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, ανέφερε ο Jean-Claude Juncker στις Der Standard, Kurier και την εβδομαδιαία Der Falter.
Τέλος ανέφερε ότι «θα εκτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό χωρίς θυμό, με καλή διάθεση και θα προτείνουμε αλλαγές εάν είναι απαραίτητο».
Πέραν αυτών ένα θέμα που εξετάζει σε αρχική φάση είναι να περάσει η Κεντρική Τράπεζα στον έλεγχο του κράτους.
Μάλιστα υπάρχει πρόταση να ελέγχεται από δημόσιους φορείς άπαξ και κατέχει τον χρυσό της Ιταλίας.
Ο Meloni των Αδερφών της Ιταλίας αναφέρει ότι η εθνικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να εξεταστεί.

Di Maio: Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει - Δεν υπάρχει plan B

Απάντηση στην επιστολή - Τελσίγραφο του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων P. Moscovici και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Dombrovskis έδωσε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio
Όπως τόνισε «οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα.
Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β.
Τόνισε ακόμη πως «περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες.
Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Εκτιμώ ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές.
Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί».

Regling: Προβληματική η ανάπτυξη της Ιταλίας εδώ και 20 χρόνια - Μας ανησυχούν οι στόχοι για το έλλειμμα

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με προβληματική ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ κυμαίνεται στο 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία και αυτό αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στη μη εφαρμογή μακροπρόθεσμών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Regling, από την άλλη πλευρά η Ιταλία δεν έχασε την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και στο ζενίθ της κρίσης το 2011-2012.
«Η Ιταλία έχει ταμειακό πλεόνασμα, χρηματοδοτείται από εγχώριες πηγές και γι αυτό διαφέρει από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Σημείωσε ωστόσο ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι που ανακοίνωσε η Ιταλία στον προϋπολογισμό του 2019 μας ανησυχούν, καθώς κινούνται εκτός των κανονισμών της ΕΕ».
 Ωστόσο ο Regling σύστησε στάση αναμονής, καθώς ήδη η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων για το 2020 και το 2021.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών δεν είναι καλή για την ιταλική οικονομία, ενώ υπογράμμισε το άμεσο πλήγμα που δέχθηκε οι μετοχές των τραπεζών.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία προβληματίζουν την ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι ραγδαίες καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια των επιτρόπων Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici, όχι μόνο απέρριψαν το προσχέδιο του προυπολογισμού 2019 της Ιταλικής συγκυβέρνησης M5S και Lega, όχι μόνο προειδοποίησαν ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% προκαλεί σοβαρή ανησυχία αλλά με επιστολή τους έθεσαν τελεσίγραφο να γίνουν αλλαγές στον προυπολογισμό έως τις 15 Οκτωβρίου 2018 γιατί θα τον απορρίψουν.
Η αγορά παρακολουθεί με ψυχραιμία έως τώρα τις εξελίξεις με το 10ετές Ιταλικό ομόλογο να διαμορφώνεται στο 3,43% και το spread Ιταλίας - Γερμανίας στα 10 χρόνια στις 286 μονάδες βάσης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομίας Giovanni Tria στους επιτρόπους Dombrovskis και Moscovici.
"Για τους Ευρωπαίους εταίρους θα εξηγήσω γιατί θεωρήσαμε απαραίτητο να απομακρυνθούμε από την πορεία που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.
Προφανώς, όταν αυτό συμβεί, η Επιτροπή θα κάνει παρατηρήσεις και θα ανοίξει έναν εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα προχωρήσουμε ».
Και τότε: «Είμαι πάντα αισιόδοξος, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ».
Σε επιστολή στις 5 Οκτωβρίου που εστάλη στον Υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Giovanni Tria, οι Επίτροποι Dombrovskis και Moscovici αναφέρουν ότι ορισμένα από τα μέτρα που περιέχονται στο έγγραφο είναι «πηγή σοβαρής ανησυχίας», εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στην επιστολή τονίζονται τα εξής
"Ευχαριστούμε για την επιστολή σας στις 4 Οκτωβρίου, η οποία κοινοποιεί στην Επιτροπή την παρουσίαση του εγγράφου των νέων δημοσιονομικών στόχων της Ιταλίας.
Όπως γνωρίζετε, οι συστάσεις αποστέλλονται προς την Ιταλία σχετικά με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως και για όλα τα κράτη μέλη, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2018 και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου 2018, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Η επαλήθευση από την Επιτροπή της συμμόρφωσης της Ιταλίας προς τις συστάσεις του Συμβουλίου θα ξεκινήσει κατά τη διαβίβαση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.
Οποιαδήποτε τυπικά μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής θα πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία αυτή και εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τη νομοθεσία της Ένωσης.
Σημειώνουμε την πρόθεση της κυβέρνησης που περιέχεται στην επικαιροποίηση των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στόχων με επίκεντρο το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021.
Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, οι νέοι στόχοι θα αντιστοιχούσαν σε μια διαρθρωτική επιδείνωση κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2019 και σε σταθερό ισοζύγιο το 2020-2021.
Οι προαναφερθείσες συστάσεις του Συμβουλίου καλούν την Ιταλία να διασφαλίσει ότι ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης των δημοσίων δαπανών χωρίς τόκους δεν θα υπερβαίνει το 0,1% το 2019, πράγμα που αντιστοιχεί σε ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ για 2019.
Οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας φαίνεται να δείχνουν σημαντική απόκλιση από τη δημοσιονομική πορεία που πρότεινε η ΕΕ.
Επομένως, αυτό αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών.
Ζητούμε από τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού 2019 είναι σύμφωνο με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες και περιμένουμε να δούμε λεπτομερώς τα μέτρα που θα περιλαμβάνει.
Εν τω μεταξύ, όπως και στο παρελθόν, παραμένουμε διαθέσιμοι για εποικοδομητικό διάλογο...αναφέρουν οι Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici.
Στην ουσία, αποτελεί ένα τελεσίγραφο για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί ο νόμος περί προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή θα ανοίξει διαδικασία για χρέος και έλλειμμα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΕΕ ανέφερε πως θα ήταν ικανοποιημένη με ένα έλλειμμα ίσο με 1,6% του ΑΕΠ, εν πάση περιπτώσει λιγότερο από 9 δισεκ. ευρώ, για να διορθώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα που θα δαπανηθεί στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, παραβιάζοντας σαφώς τους κανόνες που αποσκοπούν στη διατήρηση του δημόσιου χρέους των εταίρων της ζώνης του ευρώ.
Η Ιταλία είναι η τρίτη πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο, η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα, με επίπεδο περίπου 132% του ΑΕΠ.


Στο 3,59% το ιταλικό 10ετές για πρώτη φορά από το 2014

Στα επίπεδα του 3,62% «εκτοξεύθηκε» η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, για πρώτη φορά από το 2014.
Η κλιμάκωση της κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών ανησυχεί τους επενδυτές, με την ιταλική κυβέρνηση να προειδοποιεί για οικονομικό Αρμαγεδδώνα, σε περίπτωση που απορριφθεί ο προϋπολογισμός του 2019 από την Κομισιόν.
Περί τις 17:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 18 μονάδων βάσης στο 3,59%, από 3,409% την Παρασκευή.
 

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στο 1,57%, από 1,338% την Παρασκευή, σημειώνοντας άλμα άνω των 23 μ.β.
Το spread με το γερμανικό 10ετές διευρύνθηκε στις 305 μ.β., ενώ με το αντίστοιχο ισπανικό ανήλθε στις 203 μ.β. -υψηλό άνω των 20 ετών.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 2,5% στις 19.836 μονάδες, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών δέχονται ισχυρές πιέσεις.
H Intesa Sanpaolo υποχωρεί κατά 3,5%, η Banco Bpm σημειώνει βουτιά 5,6%, η Unicredit καταγράφει απώλειες 4,4%, ενώ νωρίτερα σημείωνε απώλειες 5%, οδηγώντας σε αναστολή της διαπραγμάτευσής της.
Στελέχη της Lega προειδοποίησαν για το ξέσπασμα Αρμαγεδδώνα εάν απορριφθεί ο προϋπολογισμός 2019, εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη θα αλλάξει ριζικά ενώ κατήγγειλαν ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη επιχείρηση πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Τα ιταλικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων, αυξάνοντας το spread Ιταλίας - Γερμανίας έως τις 300 μονάδες βάσης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης