Διεθνή

Δύσκολη η απεξάρτηση της Αυστραλίας από τον άνθρακα - SOS από τους εμπειρογνώμονες

Δύσκολη η απεξάρτηση της Αυστραλίας από τον άνθρακα - SOS από τους εμπειρογνώμονες

Από την πλευρά των εμπειρογνωμόνων εκφράζεται φόβος ότι η Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του Παρισιού με τη μείωση των εκπομπών κατά 26-28% έως το 2030 λόγω της αδράνειας της πολιτικής στρατηγικής

Απέρριψε η Αυστραλία την έκκληση επιστημόνων για να σταματήσουν τη χρήση του άνθρακα έως το 2050 στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Μάλιστα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο τόνισε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να συμμορφωθεί με τη σύσταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) να σταματήσει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Canberra επανέλαβε επίσης ότι η προτεραιότητά της είναι να μειώσει τις εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αντί να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί για τέσσερα συναπτά έτη.

Η υπουργός περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Melissa Price σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να καταργηθεί ο άνθρακας μέχρι το 2050, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για μια πιστή εναλλακτική λύση.

 

 

Η απροθυμία της Αυστραλίας να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα, ο οποίος παράγει τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας του έθνους και ένα ρεκόρ 61 δισ. (Εισοδήματα κατά την περίοδο 2017-18), υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες για να πείσουν τους ηγέτες του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Αντικατοπτρίζει επίσης τη συνεχή ισχύ που έχει το λόμπι του άνθρακα στην Αυστραλία, καθώς δωρίζει γενναιόδωρα ποσά σε πολιτικά κόμματα δαπανώντας εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις της εθνικής τηλεόρασης το 2016 – 2017.

Από την πλευρά των εμπειρογνωμόνων εκφράζεται φόβος ότι η Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του Παρισιού με τη μείωση των εκπομπών κατά 26-28% έως το 2030 λόγω της αδράνειας της πολιτικής στρατηγικής.

"Οι εκπομπές αυξάνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2014, όταν εγκαταλείφθηκε η πολιτική τιμολόγησης του άνθρακα", δήλωσε η Kate Mackenzie, διευθυντής της Climate-Kic Australia.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης