Χρηματιστήριο & Αγορές

FAST FINANCE: Ποιές είναι οι ζώνες στήριξης και κατοχύρωσης για άνοδο για FTSE -25 και ΓΔ

FAST FINANCE: Ποιές είναι οι ζώνες στήριξης και κατοχύρωσης για άνοδο για FTSE -25 και ΓΔ

Τα τεχνικά δεδομένα για την κίνηση της αγοράς

Μία εβδομάδα σταθεροποιητική μετά από σημαντική πτώση το τελευταίο διάστημα με τον Ftse να κλείνει οριακά θετικά και τον ΓΔ οριακά αρνητικά. Μία τέτοια πτωτική τάση δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα οπότε θέλει χρόνο για να μπορέσει η αγορά να δώσει μία αντίδραση στην έντονα πτωτική τάση του τελευταίου διαστήματος.
Ο τραπεζικός κλάδος δοκιμάζει τα χαμηλά του για Τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα περιμένοντας ως μάνα εξ ουρανού ένα θετικό νέο. Μία πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα της Πειραιώς θα μπορούσε να δώσει ένα θετικό μήνυμα. Από την άλλη βλέπουμε μετά από χρόνια ότι οι τράπεζες αποφάσισαν να κάνουν κινήσεις που θα μειώσουν τα κόκκινα τους με προτάσεις κουρέματος σε δανειολήπτες που έχουν παρατήσει την αποπληρωμή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και πλέον μπήκαν στην διαδικασία να το κάνουν σε μεγάλο βαθμό λίγο πριν πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές σε ξένα funds. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα τα κόκκινα θα μειωθούν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο και το πόσα χρήματα θα καταφέρουν να αποκομίσουν από αυτά η κάθε μία είναι πολύ σημαντικό για την συνέχεια. Καλώς ή κακώς το χρηματιστήριο είναι τραπεζοκεντρικό και τα τελευταία αρκετά χρόνια προβληματίζεται στο σύνολο του από αυτές.
Η κίνηση του Τιτάνα να αλλάξει φορολογική έδρα και να διαπραγματευτεί παράλληλα σε Παρίσι και Βρυξέλες έχει να κάνει με την αδυναμία των τραπεζών να του δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο αλλά και την αδυναμία των ξένων να δανείσουν σε μία Ελληνική εταιρία με χαμηλά κόστος λόγω ρίσκου χώρας.
Στο πολιτικό σκηνικό έχουμε της ψήφιση στην FYROM και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κάτι που φέρνει πιο κοντά τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα. Από την άλλη το τι θα γίνει σε σχέση με τον Ιταλικό προϋπολογισμό έχει την σημασία του με την Κομισιόν να περιμένει την Δευτέρα απαντήσεις ενώ συνάμα περιμένουμε και απαντήσεις στο τι θα γίνει με τον Ελληνικό προυπολογισμό σε σχέση με τις συντάξεις. Μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό σκηνικό το Ελληνικό δεκαετές συνεχίζει να ίπταται στο 4,5% γεγονός που καθιστά αδύνατη μία έξοδο στις αγορές.

 

Greek Market WEEKLY Overview

 

Στα στατιστικά ο ΓΔ βρίσκεται με απώλειες -22,13% από αρχές έτους , ο f25 με απώλειες -20,75%, ο ΔΤΡ με απώλειες -46,64% ενώ και ο ftsem βρίσκεται στο -18,56% από αρχές έτους. Οι επιλογές μας αντίστοιχα στο -10,68% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ κατά 11,45%. ΚΡΙ ΚΡΙ και ΚΟΥΕΣ συνεχίζουν να είναι πρωταθλητές με 45% και 44% αντίστοιχα ενώ στην Τρίτη θέση πλέον βρίσκεται το ΜΟΗ με 13%. Στο αντίποδα η ΙΝΛΟΤ και η ΔΕΗ με 44% και 38% αντίστοιχα. Πέντε από τις επιλογές μας έχουν καταφέρει να έχουν θετικό πρόσημο από αρχές έτους σε μία αγορά που σίγουρα φάνταζε εντελώς διαφορετική πριν από δύο μήνες.
Η αγορά μεσοπρόθεσμα παραμένει πτωτική τόσο σε ημερήσιο αλλά και εβδομαδιαίο γράφημα με την αγορά να κάνει προσπάθεια τις τελευταίες μέρες να ανατρέψει το σκηνικό. Τα στοπ σε ΓΔ, FTSE25 αλλά και τράπεζες έχουν κατέβει σε πολύ κοντινά επίπεδα κάτι που βοηθάει στην λήψη αποφάσεων. Το πρόβλημα που έχει το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι τι θα γίνει αν οι ξένες αγορές γυρίσουν σε μία πτωτική μεσοπρόθεσμη φάση έχοντας χάσει το bull market των τελευταίων 10 ετών χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες τόσο μέσω του QE όσο και μία μεγάλης περιόδου ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Το πιο πιθανό για αρκετούς λόγους είναι η Ελληνική οικονομία μπορεί τα επόμενα χρόνια να τρέξει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ότι και να συμβεί στο εξωτερικό με την διαφορά ότι είναι σημαντικό το πως διαχειριστούμε την κατάσταση για να καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε τα ποσοστά ανάπτυξης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν θα πλήξουμε μιας και το volatility θα έχει τον πρώτο λόγο με μία αγορά να διψάει για θετικά νέα και προσδοκίες για το μέλλον.


Η εικόνα του FTSE -25

 

Μετά από 2 έντονες πτωτικές εβδομάδες είχαμε μία σταθεροποιητική εβδομάδα με οριακά θετικό κλείσιμο με χάσιμο βέβαια εβδομαδιαίων κερδών κατά την διάρκεια της. Το σημαντικό της ανάλυσης μας είναι ότι το ημερήσιο στοπ στο short κατεβαίνει στο υψηλό εβδομάδας στις 1706 μονάδες σε κλείσιμο και ιδανικά θα θέλαμε την επόμενη εβδομάδα να κλείσει στα υψηλά της. Η ζώνη των 1586-1610 μονάδων είναι και η μοναδική στήριξη μας στην παρούσα. Μια κατοχύρωση του επιπέδου μπορεί να δώσει συνέχιση. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 1706 μπορεί να δώσει μία ανοδική ανάπαυλα και σε τιμές και σε χρόνο με επόμενο επίπεδο το 1775

 

Η εικόνα του ΓΔ


Mία εβδομάδα με μικρές απώλειες κάτω του 1% για τον ΓΔ ενώ κατά την διάρκεια της εβδομάδας είχε και κέρδη που πλησίασαν το 4%. Το πολύ σημαντικό είναι ότι το στοπ στο short σε ημερήσιο κλείσιμο κατέβηκε στις 650 μονάδες. Η ζώνη του 600-610 είναι σημαντική στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης ενώ μία κατοχύρωση του 650 μπορεί να μας δώσει κίνησης στις 675 μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης