Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Α. Κανιέτε (Κομισιόν): Καμία παράταση λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών Κρήτης πέραν του Δεκεμβρίου 2019

Α. Κανιέτε (Κομισιόν): Καμία παράταση λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών Κρήτης πέραν του Δεκεμβρίου 2019

Ο Επίτροπος επισημαίνει τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Δεν προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει την λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη, εξέλιξη που - στο βαθμό που επιβεβαιωθεί - θα οδηγήσει σε ακριβές λύσεις για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της νήσου μετά το 2020 και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις με Πελοπόννησο και Αττικής.
Αυτό προκύπτει σαφώς από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου Αρίας Κανιέτε, στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Στέλιος Κούλογλου σχετικά με τη στάση της Επιτροπής στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και τις καθυστερήσεις που διακυβεύουν την ενεργειακή επάρκεια του νησιού.
Ο Επίτροπος Κανιέτε στην απάντησή του στην Ευρωβουλή αναφέρει ρητά ότι σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 1 της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, ο Αθερινόλακκος, τα Λινοπεράματα και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής των Χανίων στην Κρήτη επωφελούνται από μια μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και η μεταβατική αυτή περίοδος δεν μπορεί να παραταθεί.
Σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης επισημαίνει τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, της οποίας τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση και σημειώνει ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου ως PCI και να εξασφαλίσει ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και προσιτή στους πολίτες.
Ο Επίτροπος Κανιέτε τονίζει επίσης ότι η Επιτροπή έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει 16 εκατ. ευρώ για μελέτες του έργου PCI ηλεκτρική διασύνδεση Kρήτη - Κύπρος - Ισραήλ από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Σημειώνει δε πως το project προτάθηκε να ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από την κοινοπραξία Euroasia Interconnector Ltd, η οποία ως εκ τούτου είναι ο ανάδοχος του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης