Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πρεμιέρα τη Δευτέρα (29/10) στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ για τη μετοχή της Energean Oil & Gas

Πρεμιέρα τη Δευτέρα (29/10) στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ για τη μετοχή της Energean Oil & Gas

Η εταιρία έχει προταθεί και διεκδικεί τέσσερα σημαντικά διεθνή βραβεία του πετρελαϊκού κλάδου

Η πορεία της Energean Oil & Gas τον τελευταίο χρόνο με την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ, προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητη από την διεθνή αγορά πετρελαίου.
Αυτό άλλωστε προκύπτει από τις υποψηφιότητες της Energean για βράβευση από σημαντικούς θεσμούς και μέσα επικοινωνίας που αποτελούν σημεία αναφοράς για την διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία έχει κερδίσει τρεις υποψηφιότητες στο πλαίσιο του Oil & Gas Council, της «ναυαρχίδας» των συνεδρίων της βιομηχανίας πετρελαίου, το οποίο πραγματοποιείται στο τέλος κάθε χρονιάς στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, η Energean είναι υποψήφια για το βραβείο Small Cap of the Year, δηλαδή για να αναδειχθεί ως η καλύτερη παγκοσμίως ανάμεσα στις εταιρίες με αξία έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια την περίοδο που επιλέγονταν οι υποψηφιότητες (σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Energean είναι περίπου 1,15 δισ. δολάρια, ενώ η μετοχή της έχει συμπεριληφθεί στον δείκτη FTSE -250).
Επίσης, η δημόσια εγγραφή της μετοχής της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου είναι υποψήφια για το βραβείο Deal of the Year, σε μία κατηγορία στην οποία έχουν περιληφθεί συμφωνίες τεράστιας εμβέλειας, όπως το deal εξαγοράς των χερσαίων assets της BHP Billiton στις ΗΠΑ, το οποίο ήταν της τάξης των 10 δισ. δολαρίων.
Και ακόμη, ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, είναι υποψήφιος για CEO of the Year, ανάμεσα σε ονόματα όπως η Katie Jackson της Shell, ο Karl Johnny Hersvik Aker BP, ο Patrick Poyanne της Total κ.α.
Τέλος, η Energean είναι υποψήφια ως Energy Company of the Year, επίσης στην κατηγορία Small Cap από το διεθνούς κύρους media group Petroleum Economist.

Εισαγωγή στο ισραηλινό Χρηματιστήριο 

Όλα αυτά, όταν η εταιρία ετοιμάζεται για την έναρξη διαπραγμάτευσης, την ερχόμενη Δευτέρα, της μετοχής της και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, προς ικανοποίηση αιτημάτων που έχουν εκφράσει θεσμικοί επενδυτές με έδρα το Ισραήλ, αλλά και με στόχο την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της μετοχής η οποία, σημειωτέον, έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 35% από την προ επταμήνου εισαγωγή της στο Λονδίνο.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Energean έχει αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη δύο γεωτρήσεις στο νέο κοίτασμα Έψιλον στην περιοχή του Κόλπου της Καβάλας, με στόχο η πρώτη από αυτές να δώσει παραγωγή στια αρχές του 2019.
Παράλληλα, προετοιμάζεται για τη γεώτρηση στο Karis North το Μάρτιο του 2019 στο Ισραήλ, όπου στοχεύει στην ανακάλυψη επιπλέον 34 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου με πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας περί το 70%.
Ακόμη, επίκειται η κατάθεση της τελικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου, ενώ προς τα τέλη του έτους η Energean έχει προγραμματίσει τη διενέργεια τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που κατέχει στο Μαυροβούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης