Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρυθμιστική Αρχή: Η EDF δεν μπορεί να περιορίσει τις πωλήσεις πυρηνικής ενέργειας σε ανταγωνιστές

Ρυθμιστική Αρχή: Η EDF δεν μπορεί να περιορίσει τις πωλήσεις πυρηνικής ενέργειας σε ανταγωνιστές

Οι αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής CRE για την αγορά ενέργειας απο εναλλακτικούς προμηθευτές

Η ζήτηση ενέργειας από τις γαλλικές θυγατρικές της EDF δεν μπορεί να περιορίσει το ποσό της φθηνής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι διαθέσιμη για τους ανταγωνιστές της να αγοράσουν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα  29/10/2018 η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γαλλίας.
Στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού ARENH, οι πολυάριθμοι μικρότεροι ανταγωνιστές της EDF έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν έως και 100 τερατοβάτρες (TWh) ενέργειας - περίπου το ένα τέταρτο της ετήσιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τον ελεγχόμενο από τον δημόσιο φορέα - για να αντισταθμίσουν το μονοπώλιο της EDF στην πυρηνική παραγωγή και να τονώσουν τον ανταγωνισμό.
Τα τελευταία χρόνια, οι ανταγωνιστές έχουν κάνει περιορισμένη χρήση του διακανονισμού, καθώς οι τιμές της αγοράς ήταν κάτω από την τιμή ARENH, η οποία έχει καθοριστεί από το 2012 σε 42 ευρώ /MWh.
Ωστόσο, με τις τιμές αγοράς σήμερα περίπου 75 ευρώ / MWh, η ζήτηση για πρόσβαση στον μηχανισμό είναι υψηλή.
Οι εναλλακτικοί προμηθευτές ενέργειας ισχυρίστηκαν ότι ο διαθέσιμος όγκος ARENH περιορίστηκε από τη ζήτηση της μονάδας Sowee της EDF, η οποία όπως άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα στην αγορά και όχι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η EDF.

Σύμφωνα με το Reuters η ρυθμιστική αρχή CRE σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πριν από την επόμενη δημοπρασία ARENH στις 21 Νοεμβρίου και ένα νέο κυβερνητικό διάταγμα για την αναθεώρηση του μηχανισμού, δεν μπορεί να περιοριστεί η ζήτηση για την ενέργεια  ARENH από τις ίδιες τις λιανικές μονάδες της EDF για να περιορίσει τις διαθέσιμες ποσότητες για άλλους προμηθευτές.
Η CRE πρόσθεσε ότι ήθελε επίσης να αποφύγει μια τέτοια ζήτηση που προκαλεί πιέσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
"Για τους λόγους αυτούς, η CRE αποφάσισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από το όριο όγκου ARENH, η ζήτηση από εταιρείες που ελέγχονται από την EDF θα είναι πλήρως περιορισμένη για το τμήμα του όγκου που υπερβαίνει το όριο", ανέφερε σε ανακοίνωσή της .
Ωστόσο, ανέφερε ότι οι μονάδες της EDF θα μπορούσαν να αγοράσουν επιπλέον ενέργεια από τη μητρική τους εταιρεία με τους ίδιους όρους ARENH που απολάμβαναν οι ανταγωνιστές της.
Η γαλλική αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε στον ανταγωνισμό περισσότερο από μια δεκαετία πριν, αλλά παρά την απώλεια περίπου 100.000 πελατών το μήνα σε νεοεισερχόμενους στην αγορά, η EDF εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 82%.
Οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της EDF είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας Engie και Direct Energie, αλλά οι λιανέμποροι όπως οι Leclerc και Casino και οι ξένες επιχειρήσεις όπως η ιταλική ENI κερδίζουν επίσης μερίδιο αγοράς, μαζί με δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας όπως η Enercoop και η ekWateur.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης