Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο ΕΜΠ ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Στο ΕΜΠ ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Αντικείμενο του τεχνικού συμβούλου είναι η εξειδίκευση του πλαισίου λειτουργίας των φορέων εκμετάλλευσης του δικτύου φόρτισης, εισάγοντας όρους και υποχρεώσεις για τη δραστηριοποίησή τους

Την αποδοχή της εισήγησης της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών, Περιβάλλοντος και Λιανικών Αγορών, για την απευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσιών συμβούλου για το έργο «Ρυθμιστικό Πλαίσιο των Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, αποφάσισε η ΡΑΕ.
Έτσι, η Αρχή θα προχωρήσει στη σύναψη της σχετικής σύμβασης με το ΕΠΙΣΕΥ, διάρκειας έως και 31/12/2018, με τίμημα έως του ποσού των 17.300 ευρώ +ΦΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει τις αμοιβές του ερευνητικού προσωπικού, τα διοικητικά έξοδα και τις δαπάνες αναλώσιμων για την εκτέλεση του έργου.
Ο ορισμός των φορέων εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έχει γίνει από τον νόμο Ν. 4277/14, σύμφωνα με τον οποίο φορέας είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση υποδομών φόρτισης για τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια με σκοπό την παροχή υπηρεσιών φόρτισης.
Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, οι φορείς εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας προμήθειας και αντιμετωπίζονται ως μεταπωλητές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, έως σήμερα εκκρεμεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, έπειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ όπως προβλέπει ο νόμος, η οποία θα καθορίσει τους δικαιούχους, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των φορέων, τις υποχρεώσεις τους έναντι των λοιπών καταναλωτών, καθώς και τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης στοιχείων, ιδίως αναφορικά με τη ζήτηση ισχύος και ενέργειας σε ετήσια βάση και το σχετικό κόστος. 
Έτσι, με τη συνδρομή του τεχνικού συμβούλου, η ΡΑΕ θα προβεί στην εξειδίκευση του πλαισίου λειτουργίας των φορέων, εισάγοντας όρους και υποχρεώσεις για τη δραστηριοποίησή τους.

Όπως είναι φυσικό, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα θα είναι και ο τρόπος τιμολόγησης των υπηρεσιών φόρτισης, με την επιλογή ανάμεσα σε χρέωση ανά kWh, ανά φόρτιση ή ανά διάρκεια φόρτισης, που αποτελούν τις συνήθεις πρακτικές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης