Ενέργεια

Εποχικό απόθεμα στη Ρεβυθούσα από τους ηλεκτροπαραγωγούς ενόψει πιθανής ενεργειακής κρίσης στο Βέλγιο

Εποχικό απόθεμα στη Ρεβυθούσα από τους ηλεκτροπαραγωγούς ενόψει πιθανής ενεργειακής κρίσης στο Βέλγιο

Η δέσμευση του 26% της συνολικής χωρητικότητας των εγκαταστάσεων αντιστοιχεί σε απόθεμα για πενθήμερη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου της χώρας

Ήδη από το φετινό χειμώνα είναι πολύ πιθανό η τρίτη δεξαμενή LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να δώσει απτές αποδείξεις για τη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς η λειτουργία μόνο ενός από τα επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Βέλγιο ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων στις διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.
Μάλιστα, για την αξιοποίηση της πρόσθετης πλέον δυναμικότητας της Ρεβυθούσας προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη επεξεργαστεί την πρότασή του για το εποχικό απόθεμα των κατόχων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.
Όπως είναι γνωστό, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της τρίτης δεξαμενής θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς η μηχανική ολοκλήρωσή της προγραμματίζεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Έτσι, η αύξηση της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ κατά 73% ανοίγει τον δρόμο για τη διατήρηση στον σταθμό εποχικού αποθέματος από τους ηλεκτροπαραγωγούς, ένα μέτρο που προβλέπεται από το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, το οποίο κατήρτισε η ΡΑΕ τον περασμένο Ιανουάριο.
Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας έρχεται να αντικαταστήσει το προστατευτικό μέτρο της ενοικίασης ενός τάνκερ LNG που παρέμενε αρόδο στη Ρεβυθούσα κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, ακόμη και ο αυξημένος πλέον αποθηκευτικός χώρος δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απαιτούμενων ποσοτήτων για εποχική αποθήκευση (περίπου 700.000MWh), γιατί τότε θα περιοριζόταν αρνητικά η ευελιξία της εγκατάστασης ως προς το μέγεθος και τη συχνότητα άφιξης των πλοίων, ενώ η χρήση της θα υποβαθμιζόταν σε συνθήκες δυσμενέστερες της λειτουργίας της πριν από την αναβάθμιση.  

Δέσμευση χωρητικότητας

Σε αυτό το πλαίσιο, η εισήγηση του ΔΕΣΦΑ αφορά το ποσοστό της χωρητικότητας που θα μπορούν να δεσμεύσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από την εγκατάσταση με ποσότητες ασφαλείας, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία της.
Σύμφωνα πάντως με το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, η δέσμευση του 26% της συνολικής δυναμικότητας θα αντιστοιχούσε περίπου σε απόθεμα για πενθήμερη λειτουργία των αντίστοιχων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο προστατευτικό μέτρο ενεργοποιείται σε μία συγκυρία όπου το έλλειμμα ηλεκτροπαραγωγής στο Βέλγιο, το οποίο αγγίζει το 40%, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία πανευρωπαϊκή κρίση τροφοδοσίας φυσικού αερίου, με την αναμενόμενη ενίσχυση της λειτουργίας μονάδων με το συγκεκριμένο καύσιμο για να καλυφθεί η ζήτηση.
Ενδεικτικό είναι ότι, όπως έγραφε χθες (31/10) ο Guardian, ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου στην πόλη Vilvoorde, βόρεια των Βρυξελλών, ενώ η υπουργός Ενέργειας της χώρας ανέφερε πως η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι εξασφαλισμένη για τον Δεκέμβριο, με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει ρευστή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης και τις δράσεις για το μετριασμό του κινδύνου που αυτό περιλαμβάνει, ανέλυσε στις εσπερίδες της Ρυθμιστικής Αρχής στη ΔΕΘ η  κ. Μαρίας Κερκίδου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, Προϊσταμένη τμήματος ενεργειακού σχεδιασμού και ασφάλειας εφοδιασμού της ΡΑΕ.
Η κ. Κερκίδου ανέφερε και τα υπόλοιπα μέτρα που πλαισιώνουν τη διατήρηση εποχικού αποθέματος στη Ρεβυθούσα, δηλαδή την ενίσχυση του μέτρου διακόψιμων και διακοπτόμενων καταναλωτών, την ενίσχυση χρήσης εναλλακτικού καυσίμου και την εισαγωγή πρόσθετων κανόνων στην αγορά ηλεκτρισμού για σύνδεση με τη διαθεσιμότητα καυσίμου.
Το στέλεχος της Αρχής παρουσίασε επίσης το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο καθώς και το έργο της ΡΑΕ ως αρμόδιας Αρχής για την διασφάλιση της εφαρμογής των οριζόμενων στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2017/2018 σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με αέριο και την κατάργηση του Κανονισμού 994/2010.
Υπογράμμισε την περιφερειακή διάσταση που δίνεται στον Κανονισμό, τη συμμετοχή της ΡΑΕ, ως Αρμόδιας Αρχής στην εκπόνηση Κοινής Μελέτης Επικινδυνότητας στις ομάδες κινδύνου που συμμετέχει, και συγκεκριμένα στις Ομάδες Κινδύνου Ουκρανία, Αλγερία, καθώς και στην διαβαλκανική ομάδα κινδύνου την οποία και συντονίζει. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης