Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναστασιάδης: Αναβαθμίζεται συνεχώς ο ενεργειακός ρόλος της Κύπρου

Αναστασιάδης: Αναβαθμίζεται συνεχώς ο ενεργειακός ρόλος της Κύπρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών και στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η Κύπρος αναβαθμίζει τον ενεργειακό της ρόλο και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών, ενώ παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά του να συνεργαστεί «εποικοδομητικότατα» με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό για επίλυση του εθνικού προβλήματος.

Από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ενεργειακή στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εξωτερική της πολιτική, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε στο διεθνές πεδίο ενισχύοντας στην πράξη την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και χάραξε μια ολοκληρωμένη στρατηγική σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και να αξιοποιήσει ταυτόχρονα τον γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή.

Σημείωσε ταυτόχρονα πως η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών και στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, ως επίσης και στην παροχή διευκολύνσεων για τον σκοπό αυτό σε εταίρους της, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ρόλο της ως γέφυρα της Ένωσης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ανάλογες διευκολύνσεις παρέχει και προς άλλες φίλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Αμερική, πέραν της ΕΕ, «πάντοτε για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σωρεία άλλων κρατών, συνεργαζόμενοι σε μια πλειάδα θεμάτων και αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, και έχει αναβαθμίσει τις ιστορικά στενές της σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίοι αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι, όπως είπε, με απτά και σημαντικά οφέλη για τις συνεργαζόμενες χώρες και πρόσθεσε ότι ευρωπαϊκές χώρες και χώρες του αραβικού κόσμου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους σε αυτές.

«Η υλοποίηση χωρίς τυμπανοκρουσίες μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής σε συνδυασμό με τη δυναμική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας έχουν συνδράμει στο να θεωρείται πλέον η Κύπρος ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος εταίρος, τόσο στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όσο και εντός της ΕΕ, σε σημείο θετικής αναφοράς και ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε πως η αναντίλεκτη ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ανάδειξη του γεωστρατηγικού της ρόλου επιτρέπουν, παρά τις όποιες προκλήσεις, την εφαρμογή των ενεργειακών σχεδιασμών, σε στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και όχι μόνο και τη συμμετοχή εταιρειών – κολοσσών στη βάση τριών βασικών αρχών: στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στη δημιουργία σημαντικών προοπτικών όσον αφορά την οικονομικο-επενδυτική συνεργασία, στην κοινή πεποίθηση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.

Ο Κύπριος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί ενεργά τη δημιουργία του διαδρόμου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, αλλά και θα συνδράμει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Όπως ανέφερε, η πρόσφατη υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου, για τον απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα προς τη δημιουργία αυτού του διαδρόμου, και αποσκοπεί στην αποτελεσματική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ενισχύοντας τις κοινές προσπάθειες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για δημιουργία των συνεργειών που απαιτούνται για την προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές παραγωγής και μεταφοράς υδρογονανθράκων.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε πως αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερευνητικής γεώτρησης της κοινοπραξίας Exxon Mobil και Qatar Petroleum που αναμένεται να αρχίσει περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Σχετικά με τον East Med, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κύριος στόχος του έργου είναι να παράσχει ακόμα μια επιλογή για την εμπορική αξιοποίηση των ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος της περιοχής και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, προωθείται η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσά τους η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ (EuroAsia Interconnector) και η προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου (Euro- Africa Interconnector).

O Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση από πλευράς ΕΕ με 101 εκατομμυρία ευρώ του έργου CyprusGas2EU, το οποίο αποσκοπεί στον ελλιμενισμό πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), καθώς και κατασκευής χερσαίων υποδομών για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό.

«Θα συνεχίσουμε με στοχοπροσήλωση να ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας απρόσκοπτα με τον ενεργειακό μας σχεδιασμό προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη πως ο εν λόγω σχεδιασμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή συνεργασία και στη διατήρηση και ενίσχυση των στενών σχέσεων με τους γείτονές της, η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών της συμπράξεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης και, με την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε, και με την Τουρκία.

«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι η επίλυση του Κυπριακού», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

«Προς αυτή την κατεύθυνση – και επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητα μας για αυτό – θέλουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικότατα και με τον ΓΓ των ΗΕ, και με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που δίνει προοπτική και μέλλον στους κατοίκους αυτής της χώρας», σημείωσε.

Αναφέροντας πως σήμερα είναι εγγεγραμμένοι στα ληξιαρχικά γραφεία της Κυπριακής Δημοκρατίας 110 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, και, συνεπώς, η συντριπτική πλειοψηφία είναι νόμιμοι πολίτες, χωρίς να παραγνωρίζεται, όπως είπε, πως και όσοι αδυνατούν ή δεν έπραξαν το ανάλογο, παραμένουν νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος επεσήμανε πως «οι όλες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας επικεντρώνονται από τη μια στην αξιοποίηση, αλλά και στην ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη και ως ελληνοκυπριακή κοινότητα εξαντλούμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση, που για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι λειτουργική».

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είπε ο Πρόεδρος, «οι ιδέες που ανέφερα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, προς τους πολιτικούς ηγέτες, προς των ΓΓ των ΗΕ και βεβαίως ενήμερος και κοινωνός θα γίνει και ο κυπριακός λαός».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης