Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Οι πρώτες μεταμνημονιακές εκτιμήσεις των Βρυξελλών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις 8/11

Οι πρώτες μεταμνημονιακές εκτιμήσεις των Βρυξελλών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις 8/11
Αποκαλυπτικές των προθέσεων της Ευρώπης οι εκτιμήσεις της Κομισιόν
Με ενδιαφέρον αναμένουν στην Αθήνα τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία οι οποίες θα δοθούν την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στη δημοσιότητα.
Εκτός του γεγονότος ότι αυτές θα είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την περικοπή ή όχι των συντάξεων, οι νεότερες εκτιμήσεις από την Κομισιόν είναι εξίσου σημαντικές για την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας.
Είναι οι πρώτες που θα γίνουν μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βρίσκεται στο τιμόνι της οικονομίας, έχουν σπουδαίο ενδιαφέρον οι προβλέψεις από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. για την ανάπτυξη, το χρέος, τις επενδύσεις, τον πληθωρισμό, την ανεργία κατά τη μεταπρογραμματική περίοδο.
Επομένως, δεν είναι μόνο οι επιδόσεις και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κρίνουν την τύχη των συντάξεων, για περίπου 1 εκατομμύριο «απόμαχους» της εργασίας, και το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης, είναι και οι ταχύτητες που θα αναπτύξει το 2019 η ελληνική οικονομία.
Πρόκειται για ένα από τα βασικά μεγέθη που παρακολουθούν οι αγορές, και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα συμβαδίσουν με αυτές του προσχεδίου της ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη 2,5% την επόμενη χρονιά ή θα είναι πιο συντηρητικές.
Πάντως, η εαρινή έκθεση της Επιτροπής, που δόθηκε τον περασμένο Μάιο στη δημοσιότητα, τοποθετούσε στο 1,9% του ΑΕΠ την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2018 και στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2019.
Το πιο πιθανό είναι οι τεχνοκράτες της Επιτροπής να αναθεωρήσουν ελαφρώς προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για τον επόμενο χρόνο, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε με τις προηγούμενες εκθέσεις.
Το ερώτημα είναι πόσο προς τα πάνω θα είναι αυτή η αναθεώρηση;
Θα ξεπεράσει την αισιοδοξία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ρυθμό μεγέθυνσης 2,4% τον επόμενο χρόνο με βάση τη φθινοπωρινή έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα στο Μπαλί της Ινδονησίας ή θα κινηθεί στα ίδια όρια;
Ιδιαίτερο νόημα έχουν για την κυβέρνηση και οι νέες εκτιμήσεις από την Κομισιόν για την αύξηση των επενδύσεων το 2019 (12,1% η τελευταία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπως επίσης και οι προβλέψεις για την ανεργία και την απασχόληση.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναμένεται να αφήσει σταθερές τις προβλέψεις για τη μείωσή του αφού στο κάδρο των προοπτικών θα ενσωματωθούν και τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το ιστορικό για την κυβέρνηση Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.
Στην αμέσως προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής η εκτίμηση για το ελληνικό χρέος ήταν να μειωθεί (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από το 177,8% το 2018 στα επίπεδα του 170,3% το 2019.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης