Ενέργεια

Στη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη 29/10 τέθηκε η διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Εκτίμηση των Κυπρίων για στήριξη της πρότασής τους από Βρυξέλλες

Στη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη 29/10 τέθηκε η διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Εκτίμηση των Κυπρίων για στήριξη της πρότασής τους από Βρυξέλλες
Υπερ της κυπριακής λύσης η Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews, το ζήτημα διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής – Κύπρου τέθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 29/10/2018.
Το κυπριακό μέσο, ερμηνεύοντας το άρθρο του euroactiv, που παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα (9/11) το WEN, για τις διασυνδέσεις, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της κυπριακής λύσης.

Αναλυτικά το άρθρο του Φιλελεύθερου:

Η ξεκάθαρη και δυναμική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ του ηλεκτρικού αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη ανέτρεψε προσπάθειες που προέρχονται κυρίως από οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα, για να «σπάσει» ο αγωγός και να γίνει ξεχωριστά το τμήμα του αγωγού μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς και την τελευταία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, που ήταν να γίνουν ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τις εργολαβίες κατασκευής του τμήματος αυτού, από τον υπόλοιπο αγωγό, με πρόφαση το επείγον για διασύνδεση της Κρήτης πριν το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Διεύθυνσης Ενέργειας, ήταν κατηγορηματική προς τους εκπροσώπους των προσπαθειών για να αναλάβει ξεχωριστά άλλος φορέας (η «Αριάδνη» που συστάθηκε στην Ελλάδα) το τμήμα του αγωγού μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας: Αν δεν εντάσσεται στο σχήμα του έργου EuroAsian Interconnector, ξεχάστε τη συγχρηματοδότηση του τμήματος Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου. Κάτι που θα σήμαινε ότι θα γινόταν πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση του τμήματος αυτού του αγωγού, αλλά και ότι θα ανέβαζε σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές στην Ελλάδα ώστε να γίνει απόσβεση της επένδυσης.

Μάλιστα, οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν στους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας για «σπάσιμο» του αγωγού ότι η διασύνδεση Αττική - Κρήτη - Κύπρος είναι ένα έργο που κατατάσσεται ψηλά στις προτεραιότητες της Ε.Ε. για ενεργειακές υποδομές και μπορεί να εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση έως και 60% στο συνολικό κόστος του έργου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σχεδόν στο ποσοστό αυτό η Ε.Ε. ενέκρινε και τη χρηματοδότηση των υποδομών για αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με €114 εκατ. στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, σε σχέση με τον EuroAsian Interconnectror, η στήριξη από πλευράς Βρυξελλών βοηθά αισθητά και στην εξασφάλιση χρηματοδότησης με συγκριτικά πολύ ευνοϊκούς όρους, χρηματοδότησης για το υπόλοιπο της συνολικής επένδυσης, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και μέσω κονδυλίων από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, το ύψος της συγχρηματοδότησης από πλευράς Ε.Ε. (μέχρι και 60%) μπορεί να φτάσει τα €600 εκατ. και να απαιτηθεί χρηματοδότηση για ακόμα €300 εκατ. έως €400 με ευνοϊκούς όρους. Για να εξασφαλιστεί τέτοια συγχρηματοδότηση, το έργο θα πρέπει να παραμείνει ως διασυνοριακό, δηλαδή να είναι ενιαίο από το πρώτο μέτρο του ηλεκτρικού καλωδίου μέχρι το τελευταίο, περιλαμβανομένων και των χερσαίων υποδομών υποστήριξης.

Επίσης, οι διαγωνισμοί ανάθεσης του έργου πρέπει να είναι ενιαίοι και να διεξαχθούν υπό την ευθύνη του φορέα υλοποίησης του έργου για το σύνολο του έργου, δηλαδή του EuroAsian Interconnector, όπως ξεκαθάρισε η Ε.Ε. σε ερωτήματα του υπουργείου Ενέργειας της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζεται και η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στον σχεδιασμό του ηλεκτρικού αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα, στο τμήμα Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας, αφού η Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. έχει καταστήσει και γραπτώς σαφές στην Ελλάδα ότι δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κρήτη μετά το 2020. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης