Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς συνάντηση Κανιέτε – Κασουλίδη για την διασύνδεση Ελλάδας με Κύπρο – Ισχυροποιείται η θέση των Κυπρίων

Προς συνάντηση Κανιέτε – Κασουλίδη για την διασύνδεση Ελλάδας με Κύπρο – Ισχυροποιείται η θέση των Κυπρίων
Οι Κοινοτικοί ζητούν παρέμβαση Τσίπρα
Oι αυξημένες προσβάσεις της κυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισαν στον πρόεδρο του στρατηγικού συμβουλίου Euroasia Interconnector κ. Γιάννη Κασουλίδη, πρώην υπουργό την συνάντησή του με τον αρμόδιο Eπίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε την ερχόμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Και αυτό ενώ αναμένεται η συνάντηση του Επιτρόπου με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και αντίστοιχα τον Κύπριο υπουργό κ. Γιώργο Λακοτρύπη.
Το γεγονός ότι η κυπριακή λύση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κομισιόν κατέστη προφανές από την αρθρογραφία στο Euroactiv, όπου οι δηλώσεις τόσο του David Merino εκπροσώπου του ACER όσο και αυτού του Euroasia Masis de Parthogh απάντησαν επί της ουσίας στα επιχειρήματα του ΑΔΜΗΕ για την χρηματοδότηση και τις προδιαγραφές της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης με στόχο να προβάλλουν την δική τους πλευρά.
Οι Κύπριοι εμφανίστηκαν παράλληλα με δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο βέβαιοι ότι η δική τους λύση υιοθετείται για την διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, που θα ενταχθεί στο γενικό πλάνο διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες καθώς η διευθέτηση αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου για ένα έργο με τεράστια εθνική και αναπτυξιακή σημασία και για τις δύο πλευρές.
Παράλληλα ο Φιλελεύθερος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Worldenergynews.gr που ανέφερε ότι το θέμα είχε τεθεί στην συνάντηση που έγινε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Αναστασιάδη στα πλαίσια του Ελληνοαραβικού Συνεδρίου στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου.

Τι διακυβεύεται

Για την ελληνική πλευρά το ζήτημα είναι επίμαχο καθώς οι δικές της επιλογές που ήδη υλοποιούνται με την ανάθεση της ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ συναντούν τις κοινοτικές αντιδράσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ, η State Grid of China, που έχει εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ θέλει να έχει λόγο στις τεχνικές προδιαγραφές της διασύνδεσης.
Οι Κινέζοι κατά την τελετή απόκτησης του 29% του ΑΔΜΗΕ είχαν τονίσει το ενδιαφέρον τους για την προοπτική της ευρύτερης διασύνδεσης Ελλάδας με Ισραήλ, θεωρούσαν επίσης ενδιαφέρον ακόμα και ένα έργο σύνδεσης Ελλάδας με Τουρκία. Είναι εταιρία με τεράστια τεχνογνωσία και μεγάλο οικονομικό μέγεθος.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θέλουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εμπλακεί στην εξεύρεση λύσης και το ζήτημα εξετάζεται από τον υφυπουργό Δημήτρη Λιάκο.
Έτσι η τριμερής Κανιέτε – Σταθάκη – Λακοτρύπη βρίσκεται στον αέρα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αναβολής της για την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.
Για την ελληνική πλευρά διακυβεύεται η κοινοτική χρηματοδότηση του έργου αν δεν συμφωνήσει με την Κομισιόν καθώς και ο χρόνος ολοκλήρωσης για την έγκαιρη τροφοδοσία της Κρήτης.
 
worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης