Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Engie: Εκτός λειτουργίας θα παραμείνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ο αντιδραστήρας Doel 1 στο Βέλγιο

Engie: Εκτός λειτουργίας θα παραμείνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ο αντιδραστήρας Doel 1 στο Βέλγιο
Ο αντιδραστήρας αναμενόταν να επαναλάβει την παραγωγή στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς το Βέλγιο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με μόλις δύο από τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες να βρίσκονται σε λειτουργία
Η  Βελγική Engie Electrabel διεύρυνε την διακοπή στον πυρηνικό αντιδραστήρα Doel 1 με χωρητικότητα 433 μεγαβάτ κατά έξι εβδομάδες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, για να πραγματοποιήσει περαιτέρω επισκευές σε ελαττωματικό σωλήνα στο σύστημα ψύξης.
Ο Doel 1, ο παλαιότερος πυρηνικός αντιδραστήρας της χώρας, ήταν εκτός σύνδεσης για επιθεωρήσεις και επισκευές από την άνοιξη μετά την ανακάλυψη διαρροών τον Απρίλιο.
Ο αντιδραστήρας αναμενόταν να επαναλάβει την παραγωγή στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς το Βέλγιο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με μόλις δύο από τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες να βρίσκονται σε λειτουργία.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Το τμήμα του σωλήνα με τη διαρροή έχει αντικατασταθεί, αλλά οι επιθεωρήσεις που έγιναν από εξειδικευμένο ρομπότ έδειξαν ότι χρειάστηκαν επισκευές σε διαφορετικό τμήμα της γραμμής. Ο φορέας εκμετάλλευσης ειδοποίησε την αρμόδια αρχή του Βελγίου για την πυρηνική ασφάλεια (AFCN).

"Υπήρξαν επιθεωρήσεις και παρατηρήσαμε ότι χρειάστηκαν εκτεταμένες εργασίες επισκευής, οπότε θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος από ό, τι είχε υπολογισθεί αρχικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Engie Electrabel, Hellen Smeets.
Η Engie, η οποία εκμεταλλεύεται όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Βελγίου, αναγκάζεται να επαναλειτουργήσει τουλάχιστον τέσσερις αντιδραστήρες μέχρι το τέλος του έτους, μετά την ταχεία επανέναρξη του αντιδραστήρα Tihange των 1,000 μεγαβάτ τη Δευτέρα.
Η εταιρεία ανέφερε  σε ανακοίνωση ότι ο αντιδραστήρας Tihange 3 θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο εάν οι προτεινόμενες λύσεις γινόντουσαν δεκτές από την AFCN. Πρόσθεσε ότι το Doel 3 και το Doel 4 θα πρέπει να επανέλθουν στο διαδίκτυο στα μέσα Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα σχόλια θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικοί έλεγχοι στον Doel 2 τις επόμενες εβδομάδες και  η εκτίμηση επανεκκίνησης για το Doel 2 παραμένει ορισμένη στις 31 Δεκεμβρίου.
"Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι αναθεωρήσεις των άλλων μονάδων θα διαρκέσουν περισσότερο από όσο νομίζουμε σήμερα, οπότε κανονικά οι ημερομηνίες παραμένουν όπως έχουν προγραμματιστεί", ανέφερε ο Smeets.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης